Cuneo-vedette Pascual looft Everbeur voor moedig weerwerk

AVERBODE -

Everbeur-Cuneo: 2-3. Dat had niemand verwacht. Cuneo-vedette Raphael Pascual, eind '98 nog uitgeroepen tot beste aanvaller op het laatste WK, zwaaide na afloop gretig met complimentjes voor de nooit aflatende abdijploeg. «Ze hebben ons in nauwe schoentjes gebracht,» stamelde de Spanjaard verwonderd. «Het had best gekund dat we hier voor de bijl gingen als hun powerman (Dragan Bogdanovic) in de tweede set niet was uitgevallen. Gelukkig hield onze Rus Olikhver het hoofd koel en zo kropen we door het oog van de naald.»

Leo PEETERS

BR>

Heel Everbeur gonsde van opwinding: twee sets gewonnen tegen een Italiaanse topploeg. Hulpcoach Guido Appels: «We hebben geweldige proganda gebracht. Ons publiek zat de Italianen bijna letterlijk in de nek en dat zijn die mannen in hun superluxeuze sporthallen niet gewoon. Na de eerste set kreeg heel Cuneo het op zijn heupen en had coach Serniotti zijn team bijna niet meer in de hand. In de tie-break hoopte ik tot 9-10 op een superstunt. Tot kleine foutjes onze actieradius afstopte. Maar geloof me vrij: ik ben bijzonder fier over de geleverde prestatie.»

Zonder Urnaut en Libertiaux speelde libero Hans Haesevoets zich helemaal in de kijker. Ook middenman Joan Nuyts bloeide met

lefgozer

Dieter Melis open na de eerste set. «Ik had het moeilijk tegen het Italiaanse middenblok,» gaf Nuyts grif toe. «Het duurde even eer ik de goede timing te pakken had. Echt waar, als Dragan verdomd niet uitvalt, wil ik het nog wel zien. Dan had ik alles op een 3-2-zege durven verwedden. Ons eerste optreden in die Cup Winners League blijft gebrandmerkt in mijn herinnering. Voor altijd.»

De knalprestatie van Everbeur wekt dus hoop. Woensdag staat de eerste uitmatch op het menu bij het Slovaakse Puchov. Net iets verder dan Roeselare, waar zaterdag de bekermatch overgedaan wordt, ditmaal in competitieverband.

De vrouwen van Tongeren zetten hun Europese campagne nog beter in. Winst in Gent was ingecalculeerd, maar op verplaatsing werd zelfs geen setje ingeleverd. Met die schone lei wordt de return volgende week een akkefietje en wordt het uitkijken naar de kwartfinales. De terugmatch daarvan wordt in Tongeren gespeeld op 15, 16 of 17 februari.

Tenslotte een rechtzetting: in de CEV-cup won Roeselare niet met 3-2, maar met 3-1 van het Joegoslavische Budva.

Champions League groep B:

Espinho-Zlin 3-0

Wenen-Istanboel 3-0

Czestochowa-Ekaterinburg 3-2

Sofia-Maaseik: zaterdag.

Cup Winners League groep B:

Everbeur-Cuneo 2-3 (19-25, 25-22,15-25, 25-22, 12-15)

Puchov-Belgorod 0-3

Ameria-Castelo da Maia 3-2.