«Verliefd op mijn stem»

HASSELT -

Joost Zweegers van Novastar won de Rock Rally in 1996. Toen het daarna een tijdje stil bleef, vreesden kwatongen voor een tweede Charlie 45. Maar nachtegaal Joost, met Neerpeltse roots, bewijst nu hun ongelijk. Al wekenlang ronkt de prachtsingle 'Wrong' op de Belgische en Nederlandse radiostations. En als het een beetje meevalt, volgt binnenkort de rest van de wereld. De Belgische kroon van de popmuziek lijkt er weer een nieuwe parel bij te hebben.

Christof RUTTEN

BR>

Toen Joost nog een jochie was, had de muziekmicrobe al stevig in zijn vel gebeten. «Als kind zong ik altijd liedjes onder de douche. Nummers van André Hazes, John Lennon... Soms zong ik ook voor mensen op feestjes. Later ebde dat gevoel wat weg, totdat Jeroen Walraff, een schat van een man, me vroeg of ik niet eens wilde optreden voor een vrij podium. Ik was toen 15. De volgende dag ben ik meteen een gitaar gaan kopen. Later viel me pas op, dat al die liedjes die ik had gezongen in majeur 7 waren geschreven. Je kent dat wel, zo'n triestig geluid. Maj 7 is een puur melancholie-akkoord.»

Vraag ons niet of 'Wrong' ook in maj 7 is geschreven, feit is wel dat de melancholie ervan afdruipt én dat het nummer een enorm succes is, zowel in België als in Nederland.

«Eerlijk gezegd gaat het allemaal een beetje aan me voorbij. Net alsof er een trein achter mijn rug dendert. Als je zo fanatiek bent als ik denk je altijd maar aan één ding. Bij mij was dat een plaat maken. Ondertussen ben ik alweer een stap verder in mijn geest: proberen wat animo te maken in het buitenland. 'The Best Is Yet To Come' wordt de volgende single en de eerste release in de States.»

«Over dat succes heb ik nog een discussie gevoerd met mijn oudste broer. Hij verweet me dat ik nooit tevreden kon zijn met iets. Hij zegt dat hij mijn muziek hoort van Groningen tot Kortrijk en begrijpt dan niet dat ik daar nu eens even kan bij stilstaan en trots kan zijn op wat ik heb bereikt. Toch, het enige wat ik heb gedaan is gewoon één single uitbrengen. Als de opvolger niks wordt, is de hele heisa misschien gedaan. Dat bewijst nog maar eens hoe vluchtig én luchtig muziek kan zijn.»

New York

Luchtig of niet: 'Wrong' blijft vooral een sterke song. Vandaar het succes? «Denk je? Goede songs hoor je inderdaad niet meer zoveel. 'Wrong' kan je alvast niet in een hokje duwen. Het zweeft tussen Studio Brussel en Donna in. Vandaar dat zowel een jongen van 16 als een huismoeder van 40 het nummer kan appreciëren.»

De fans moesten ondertussen wel het nodige geduld opbrengen voordat het album van Novastar een feit was. De Rock Rally-winst dateert ondertussen al van 1996. Dat, samen met het succes van 'Wrong' leidt tot erg hoge verwachtingen voor de plaat.

«Tja, de plaat is wat ie is. Het vreemde is wel dat dit mijn tweede plaat lijkt, terwijl het om een debuut gaat. Ik heb er niet drie jaren aan gewerkt, wat wellicht heel wat mensen denken. Ik heb nog aan mijn studio gesleuteld in Antwerpen, nummers geschreven, een opname gedaan waar ik niet tevreden over was... Ook de mensen van Warner in New York waren teleurgesteld in de eindmix. Toen kreeg ik een fax binnen van producer John Luongo. Hij stipte alle elementen aan die volgens hem waren misgelopen of beter konden. Ik had nog nooit met hem over de eindmix gebabbeld en daarom verbaasde het mij dat alles wat hij aanhaalde, precies met mijn mening overeenstemde. Toen ben ik naar New York vertrokken en heb twee weken samen met John in de studio gezeten. Hij was erg enthousiast. Hij zei dat hij verliefd was op mijn stem, wat me erg trots maakte. John is iemand die zeer breed gaat. Eerder werkte hij al samen met sterren als Madonna, Bryan Adams en Midnight Oil. Hij bleef maar doorwerken totdat alles goed klonk, ook al leverde hem dat

nougaballen

op.»

Succes

Novastar is tegenwoordig meer een groep dan ooit. «Het heeft de nodige tijd gekost om de juiste mensen te vinden, maar met deze samenstelling ben ik zeer tevreden. Mensen als Lars Van Bambost zijn blijvers. Toen hij zich aanbood heb ik geen seconde getwijfeld. Het is ook de eerste maal dat ik samen muziek zal schrijven met iemand.»

Totnogtoe deed Joost dat altijd alleen, vooral 's nachts. «Voor de sfeer en de eenzaamheid. Als ik iets te pakken heb, voel ik een

twist

in mijn buik. Maar ik leg de lat alsmaar hoger, waardoor de twist moeilijker te vatten wordt. Maar ik moet doordoen. Stilstand betekent dood.»

Novastar is inmiddels levendiger dan ooit in België en Nederland. Binnenkort volgt misschien ook wel de rest van de wereld. Novastar op weg naar het succes? «Mensen denken wel eens: Zweegers, die leeft voor succes, maar dat is helemaal niet waar. Ik leef voor mijn muziek. Maar als succes betekent dat ik een lange rooskleurige toekomst als muzikant tegemoet ga, dan is succes heel belangrijk.»

Novastar en Nostoc treden zaterdag 22 januari op in zaal De Kring in Zoutleeuw. Aftrap om 21 uur. Tickets en info: 011/78 50 27. Op 16 maart kan je naar Novastar gaan kijken in Muziek-O-Droom in Hasselt.