«Ik ben een buitenbeentje»

Na een onderbreking van ruim vijf jaar trok Maasmechelaar Rodny Patris drie maanden geleden opnieuw naar de tatami. Met succes, want vorige zondag won de 23-jarige NedCar-arbeider de gouden medaille op het provinciaal kampioenschap -66 kg. Zondag trekt Rodny met zijn trainer naar Beveren voor de Vlaamse judokampioenschappen.

MAASMECHELEN Jean HENDRIX

BR>

«Exact vijf en een half jaar geleden heb ik een punt achter het judo gezet,» begint Rodny Patris zijn verhaal. «Ik studeerde toen verpleegkunde. Gezien de veelvuldige stages viel judo toen niet meer te combineren met mijn studies. Bovendien wou ik ook al eens op stap gaan. En ik had er geen zin meer in. Dat laatste durfde ik aanvankelijk niet toegeven. Mijn studies vormden de ideale uitvlucht.»

Op 10-jarige leeftijd trok Rodny voor het eerst de judogi aan, zeven jaren later was hij al drager van de zwarte gordel. «Ik was een buitenbeentje,» weet Patris. «De kleur van de gordel geeft de vaardigheid van de judoka aan. Maar dat zei me niet veel. Ik was een kamper, was verknocht aan de competitie. Steevast wilde ik op de tatami een gevecht aangaan. Eenmaal de zwarte gordel behaald, zei me het judo niet veel meer. Een jaartje later stopte ik dan ook met die sport. Mijn studies gingen voor en de stages namen veel tijd in beslag.»

Studies

«Eigenlijk werd me even later alles te veel,» vertelt Rodny. «Ik heb mijn studies ook opgegeven. Even later kreeg ik werk bij NedCar. Daar werk ik momenteel in een drie-ploegen-systeem. Langzaam aan begon het judo me opnieuw te interesseren en half oktober vorig jaar besloot ik de tatami terug op te zoeken. Vóór ik het goed besefte, stonden de provinciale kampioenschappen voor de deur. Ik wilde aanvankelijk niet meedoen, maar de trainer kon me overhalen. De techniek was wel in orde, maar de conditie liet te wensen over.»

«De deelnemers in mijn reeks werden in twee poules verdeeld,» vervolgt Patris. «Omdat mijn poule uit een oneven aantal deelnemers bestond, moest ik een voorronde vechten. Tijdens die kamp werd duidelijk dat ik een serieuze fysieke achterstand kende. Maar ik won. De tweede partij verliep heel vlot. Tijdens de derde kamp moest ik opnieuw tot het uiterste te gaan. De worsteling verstreek echter veel beter dan verhoopt. En tijdens het laatste gevecht had ik mijn tegenstrever al na anderhalve minuut onderuit gelegd.»

Meteen werd Rodny Patris geselecteerd voor de Vlaamse kampioenschappen. «Met opgeheven hoofd trek ik zondag naar Beveren,» besluit de Maasmechelaar. «Hoge verwachtingen koester ik niet. Het Vlaams kampioenschap zal momenteel wel wat te hoog gegrepen zijn. Maar met een beetje geluk weet je nooit. Al is mijn conditie nog lang niet op peil. Eenmaal ik fysisch helemaal in orde ben, mogen ze allemaal komen. Een voor een wel te verstaan.»