'Jambers Magazine' staat in het teken van raciale conflicten

VILVOORDE - Eigen volk eerst, weg met de migranten, Turken en Marokkanen pikken onze jobs in, ze moesten ze neerknallen: het zijn dit soort extreem-rechtse uitspraken die vier getuigen vanavond doen in de uiterst delicate uitzending van 'Jambers Magazine' over raciale conflicten. Anti-racist Paul Jambers geeft een korte toelichting.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Een voorbeeld van zo'n Vlaming is Hendrik, die zich in een Gentse arbeiderswijk doodergert aan vreemdelingen, omdat die hem het gevoel geven dat hij in Turkije woont. Herman van zijn kant is het beu dat het speelpleintje aan

het Kiel

in Antwerpen ingepalmd wordt door Marokkaanse jongeren. Zijn 9-jarig dochtertje wordt er volgens hem weggepest.

«Het is heel gemakkelijk om te zeggen dat je tegen racisme bent als je nooit in contact komt met allochtonen,» zegt Paul Jambers. «We zijn daarom portretten gaan maken van volksmensen die in hun wijk dagelijks geconfronteerd worden met hun allochtone buren.»

«Hendrik en Herman zijn uit zichzelf geen racisten. Ze vinden het blanke ras niet superieur, maar ondervinden wel problemen met allochtonen waardoor zij op het Vlaams Blok stemmen. Het zijn mannen die, wanneer we erin slagen om de samenlevingsconflicten in hun wijken op te lossen, wellicht op een meer democratische partij zullen stemmen.»

Skinhead

Met andere woorden, twee heren die voor rede vatbaar zijn, wat niet kan gezegd worden van Gert en zijn extreem-rechtse skinhead-vriend Ozzy. Samen spuwen ze hun gal uit op alles wat zwart, werkloos en crimineel is. Ze willen alle vreemdelingen het land uitkrijgen. Meer nog, neerknallen.

«Het verhaal van die twee uiterst rechtse figuren is potsierlijk,» gaat Jambers verder. «We hebben geen enkele facistische uitspraak van Gert of Ozzy - die er een neonazistische ideologie op nahouden - gefilterd, omdat we hen willen tonen zoals ze zijn. Door uitspraken te doen als 'voor mij mogen vreemdelingen afgeknald worden' en 'Hitler heeft het niet slecht gedaan' zullen Gert en Ozzy zichzelf schandaliseren. De kijkers zullen een afkeer krijgen van hen.»

Tot slot laat Jambers Johnny Bos uit Houthalen vertellen over de immens grote spanningen die zich in 1993 hebben afgespeeld in de Limburgse wijk Meulenberg, na de moord op zijn broer Marc.

«Marc is op een privé-party overleden aan de gevolgen van een messteek, die hij opliep tijdens een vechtpartij met vijf vreemdelingen die onuitgenodigd waren binnengevallen. Vier Marokkanen en een Italiaan werden opgepakt. Niemand van de aanwezige fuivers heeft durven getuigen. De verdachten zijn er vanaf gekomen met een lichte straf. Het heeft Johnny's kijk op racisme grondig veranderd.»

«We zijn met de ploeg in Meulenberg gaan filmen. De cameraman is niet durven uitstappen, omwille van de grote concentratie allochtonen die er het straatbeeld beheersen. We hebben ook een poging gedaan om met de daders te gaan praten. Zonder succes. Ze waren nog steeds boos omdat ze twee maanden in de bak hebben moeten zitten.»

'Jambers Magazine', VTM, 22.05 uur