Sabena over de kaap van tien miljoen passagiers

BRUSSEL - De nationale luchtvaartmaatschappij Sabena heeft vorig jaar welgeteld 10.034.463 passagiers vervoerd. Daarmee heeft Sabena voor het eerst in zijn geschiedenis de kaap van tien miljoen passagiers gerond. Meer dan de helft van het aantal vervoerde mensen (57,9 procent) waren transitpassagiers, zo blijkt uit cijfers die Sabena gisteren heeft bekend gemaakt.

Dominiek CLAES

BR>

Met deze groeicijfers klopt Sabena het Europese gemiddelde, dat in november vorig jaar nog een groei van bijna 8 procent liet zien. De grootste stijging kon Sabena voorleggen op de

lange afstandsvluchten

, waar 18,2 procent meer volk werd genoteerd. Onder meer de bestemmingen Montréal, Madras, Tokio en New York liggen goed in de markt.

Sabena blijft desondanks vooral een Europese luchtvaartmaatschappij. Het aantal passagiers op de

Europese vluchten

- toch nog 82 procent van het totaal - steeg met 'slechts' 13 procent. Populairste bestemming blijft Londen, terwijl Barcelona de tweede plaats van Rome afsnoept.

Het aantal passagiers in economy class ging met een sprong van 17,6 procent vooruit, business class bleef hangen op een groei van 1,4 procent. Met ruim 10 miljoen passagiers zat de gemiddelde Sabenavlucht vorig jaar voor 66,5 procent vol.

Voorzitter Paul Reutlinger toonde zich tevreden over de resultaten. Hij stelde méér vluchten en nog bijkomende intercontinentale en Europese bestemmingen in het vooruitzicht. Over de financiële resultaten heeft Sabena nog geen details bekend gemaakt. De vooruitzichten op dit vlak zijn alleszins veel minder positief. Volgens de woordvoerder hoopt Sabena het afgelopen boekjaar net uit de rode cijfers te blijven. In 1998 kon Sabena nog een ondernemingsresultaat van iets meer dan 700 miljoen voorleggen.

Airbus

Sabena heeft vorig jaar 17 nieuwe vliegtuigen in gebruik genomen, waarvan 11 van Airbus A320-familie, toestellen die voornamelijk op de middellange afstanden worden ingezet. Dit jaar verwacht Sabena nog eens negen nieuwe Airbustoestellen: zeven van het type A319 (voor middellange afstand) en twee A330-200 (lange afstand).

Door die aankopen zal de groep Sabena voor het eerst meer toestellen van het Europese consortium Airbus tellen, dan toestellen van de grote Amerikaanse concurrent Boeing. De vloot van de Sabenagroep (dochters Sobelair en DAT meegerekend) bestaat op dit ogenblik uit 84 vliegtuigen.

Tickets

Het afgelopen jaar heeft Sabena ook nieuwe boekingswegen in dienst genomen. Sinds 6 april 1999 worden voor sommige bestemmingen geen ticketten meer uitgeschreven, maar wordt er gewerkt met 'elektronische ticketten', telefonisch te boeken, niet meer te verliezen, en gemakkelijker te wijzigen. Op dit ogenblik geldt dit systeem al voor meer dan 20 bestemmingen. Sinds 1 juni kunnen passagiers voor het eerst ook via internet (

www.sabena.com)

tickets boeken, hotelkamers reserveren en een wagen huren. In deze opstartfase boekten meer dan 1.600 mensen hun vlucht op deze manier.