Beleggen op Easdaq geen garantie voor succes

HASSELT - Met een stijging van ruim 1.300 procent was Activcard vorig jaar de sterkste presteerder op de elektronische schermenbeurs Easdaq. Daartegenover stond echter Debonair, dat zijn koers over een periode van twaalf maanden met meer dan 95 procent zag dalen. Blijkt dus dat op de Easdaq grote winsten te rapen vallen, maar dat ook de verliezen hoog kunnen oplopen.

Jos STERK

BR>

De uitslagen op de elektronische schermenbeurs Easdaq waren vorig jaar erg uiteenlopend. Activcard stal de show met een stijging op jaarbasis met 1.311,8 procent, op de voet gevolgd door Autonomy. Laatstgenoemd aandeel leverde zijn bezitter over een periode van twaalf maanden een return van 1.193,3 procent op. Natuurlijk zat de belegger ook niet slecht met Ubizen (voorheen NetVision), dat vanaf de beursintroductie een winst met 520,8 procent mocht optekenen.

Tegenover deze succesverhalen kan echter ook een serie pechvogels worden geplaatst. Wie zijn hoop stelde op de aandelen van deze bedrijven, kwam bedrogen uit. Dat geldt bijvoorbeeld voor Debonair, dat op de rand van de afgrond bengelt. Daardoor is de beurskoers van het aandeel ook als een pudding ingezakt. Andere bekende dalers op de Easdaq waren Innogenetics, Option International, City Bird en Turbodyne Technologies. Het is dus niet zo dat een belegging op deze elektronische schermenbeurs automatisch succes kende.

Voorzichtig

Philippe Verschueren, analist bij KBC Securities, legt het als volgt uit: «De gewone belegger mag wel degelijk aandelen kopen die op de Easdaq noteren, maar hij moet wel voorzichtig blijven. Bij het maken van een selectie kan op de eerste plaats een bezoek aan de website van de Easdaq heel velhelderend zijn. Daar leer je wat een bedrijf juist doet. De juiste technologie blijft immers een eerste doorslaggevende factor te zijn. Daarnaast moet een bedrijf zijn producten nog kunnen verkopen. Zelfs succesverhalen als Activcard en Autonomy hebben zichzelf moeten bewijzen. Eerst daalden de koersen van beide aandelen, om vervolgens toch eindelijk steil omhoog te gaan. Een aantal op de Easdaq genoteerde bedrijven worden door de analisten amper gevolgd en zijn mede daarom ook bij de particuliere belegger niet bekend. Dat verklaart waarom enkele van die Easdaq-aandelen op een bepaald moment door de beleggers

ontdekt

moeten worden.»