Eerste steen Olympisch Stadion gelegd

ANTWERPEN -

Belga

BR>Woensdagmiddag, voor de voetbaltopper GBA-Lierse, in de avond gepland, werd voor een select publiek de 'eerste steen' gelegd voor het vernieuwde Olympisch voetbalstadion van Antwerpen, het vroegere Beerschotstadion. Daar het huidige voetbal een groot aantal veiligheidsvragen stelde en het stadion ook brandonveilig geworden was, besloot het College van burgemeester en schepenen van Antwerpen tot de volledige renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het stadion.

Het Antwerpse architectenbureau Bladt-Verschüeren en Globe Ingenieurs stonden in voor het ontwerp. Nu zijn de eerste twee fases voltooid en in februari en maart e.k. worden de werken aan de overige tribunes afgewerkt. Als eerste kwam de tribune voor de 'probleem'-supporters aan bod. In een volledig betonskelet met veilige trappen en vooral brandvrij gemaakt is deze tribune volledig een zittribune en gescheiden door een ingenieuse constructie om de beide probleemsupporters groepen te compartimenteren zoals het de wet voorschrijft.

De nieuwe zittribune biedt plaats aan 2.895 voetbalkijkers. De twee nog in de stelling staande tribunes zullen plaats bieden aan 3.089 toeschouwers en de andere aan 4.681 toeschouwers. In totaal krijgt het nieuwe Olympische Stadion van Antwerpen een maximale capaciteit van 12.500 toeschouwers. Met het geheel der werken is ruim 400 miljoen bf (10 miljoen euro) gemoeid. Technisch werd de klus geklaard door de aannemers Van Wellen-Bamconstruct en Interbuild.

Het was de Antwerpse schepen voor de sport Gilbert Verstraelen die de gedenkplaat onthulde. Het oude voetbalstadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van Antwerpen in 1920.