Dame Fortuna met vakantie

Het werd geen 5-5 of 6-6, maar ook woensdagavond was Genk-Westerlo een wedstrijd om van te snoepen. Met een sterke thuisploeg in de hoofdrol. In tegenstelling tot in het begin van dit seizoen gaf Dame Fortuna echter afwezig. Zo leverde de eerste competititiewedstrijd in het post-Strulare-tijdperk geen winst op. Racing verdiende meer dan het 1-1 gelijkspel, maar de hoop op een sterke terugronde werd gevoed door een sterke Zoran Ban. Het nieuwe nummer elf scoorde en strooide met afleggertjes, alleen het toetje ontbrak. Anderlecht, dat dinsdag op meer geluk mocht rekenen, mag zo - met een voorsprong van zes punten plus een wedstrijd te goed - voorlopig op beide oren slapen.

GENK Marnik GEUKENS

BR>Zoran Ban werd uiteindelijk toch gezond genoeg bevonden om aan de wedstrijd te beginnen. Hij vormde met Mike Origi het Genkse aanvalsduo. Marc Vangronsveld verving de gekwetste Domenico Olivieri op de liberostek, Bjarni Gudjonsson startte op de rechterflank. Jan Ceulemans prefereerde verrassend de jonge Bart Willemsen boven Bjorn De Coninck op links, Cvijan Milosevic zat op de bank.

Tempo

Een stevige start. Het is het minst wat je van de Genkse openingsfase kon zeggen. Veel druk over het hele veld, een snelle omschakeling van verdediging naar aanval en vooral over een onhoudbare Bjarni Gudjonsson enkele vloeiende aanvallen. Het beste schot kwam van de jonge IJslander zelf, Frans redde knap.

Westerlo kraakte onder het indrukwekkende tempo, maar begaf net niet. De bezoekers hielden het aartsgevaarlijke duo Brogno-Mitrovic voorin, waardoor het voor Vangronsveld en co voortdurend opletten bleef. Vooral de Rode Duivel, die steeds op de rand van buitenspel balanceerde, vormde een constante dreiging.

Geschorst

Na een twintigtal minuten luwde de Genkse storm even. Dat was niet naar de zin van Marc Hendrikx, die na een zoveelste raid vlot over het been van Schaessens ging. Een duik, oordeelde scheidsrechter Vermeirsch. Hij stopte de Hamontenaar zijn derde gele kaart onder de neus, tegen Gent zal iemand anders de linkerflank moeten bestrijken. Een geprikkelde Hendrikx zinde op wraak, zette een sublieme dubbelpass op met Ban, maar knalde net te hoog. Ook in combinatie met Thordur Gudjonsson ontpopte Ban zich als de perfecte target-man. Nu voorkwam Frans een

gemaakt

doelpunt. Zo kreeg de landskampioen voor de rust niet wat hij verdiende, al moest Brockhauser nog een vrije trap van Schaessens tegen de paal tikken.

Deklat

Het verdiende loon volgde meteen na de rust. Tot groot jolijt van hemzelf en de hele Genkse entourage kwam de openingsgoal van het hoofd van het nieuwe nummer elf. Zoran Ban kopte de strak getrapte vrije trap van Besnik Hasi onhoudbaar binnen. De boeken mochten bijna definitief toe, maar na opnieuw een afleggertje van Ban pegelde Thordur Gudjonsson snoeihard tegen de deklat. In plaats van 2-0 werd het zoals zo vaak 1-1. Onverwacht en onverdiend, maar de streep van Schaessens vanop 25 meter mocht er wel zijn.

Wat volgde was een nieuwe stormloop. En een resem open kansen. Maar op een of andere mysterieuze manier geraakte de bal niet tegen de Westelse netten. De bezoekers begonnen zowaar weer in hun kansen te geloven. De Voetbalgoden bleken uiteindelijk toch niet zó wreed. De winning-goal van Toni Brogno spatte uiteen op de deklat.