Ekeren uitgeschakeld

BASKETBAL

BR>Vrouwentweedeklasser Ekeren heeft zich in de 1/8 finale van de Belgische beker tegen eersteklasser Waregem niet kunnen plaatsen. 57-69. De atletisch sterkere Westvlamingen konden zich met een 2-1-2 zone na de rust, 34-26, doorzetten.

NBA-speler Phills verongelukt

Charlotte Hornets-guard Bobby Phills is woensdagochtend bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Na de training kwam Phills vlakbij het stadion van de NBA-club, de Charlotte Coliseum, met zijn Porsche in botsing met twee andere auto's. De dertigjarige basketballer was op slag dood, twee andere mensen raakten zwaar gewond. Bobby Phills speelde acht jaar in de NBA.

Washington Wizards - Toronto Raptors 117-89; New York Knicks - Chicago Bulls 95-88; Minnesota Timberwolves - Miami Heat 106-116; Seattle SuperSonics - Phoenix Suns 101-88; Sacramento Kings - Houston Rockets 110-93; Golden State Warriors - Dallas Mavericks 102-109.

ZEILEN

Rustige start voor Godefroid

In Australië is Sebastien Godefroid begonnen aan de Sail Melbourne, een belangrijke wedstrijd voor de O'Neill world ranking List. Met een wispelturige wind bracht onze landgenoot er op de eerste dag niet al teveel van terecht. Hij staat nu op de 7e plaats. 23 deelnemers namen aan deze regatta deel. Aan de leiding na de eerste dag staat de Nederlander De Vries voor de Australier Carl Schmidt en de Brit Ian Percy.

Stand na de eerste dag:

1. Stefan De Vries (Ned); 2. Carl Schmidt (Aus); 3. Ian Percy (GBr); 4. Matheusz Kusznierewicz (Pol); 5. Karlo Kuret (Kro); 6. Ian Baber (N-Z); 7. Sebbe Godefroid (Bel).

OLYMPISCHE SPELEN

Twee Belgen in anti-dopingagentschap

Twaalf leden, waaronder twee Belgen, maken officieel deel uit van de Raad van het Internationaal Anti-Dopingagentschap dat vandaag voor het eerst vergadert in Laussane. De 12 leden vertegenwoordigen de Europese Unie, de Hoge Raad voor Sport in Afrika en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Onze landgenoten Prins de Merode en Dr. Jacques Rogge vertegenwoordigen samen met Richard Pound en Arne Ljungqvist het IOC. Ze hebben een mandaat voor drie jaar dat twee keer kan verlengd worden.

ZWEMMEN

Voorwaardelijke straf voor sportarts DDR

Gewezen dokter van de zwembond van de voormalige DDR Lothar Kipke is woensdag door een rechtbank in Berlijn veroordeeld tot 15 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens systematische doping. Het is de zwaarste straf die tot nu toe is uitgesproken in de rechtszaken naar de dopingpolitiek van het voormalige Oost-Duitsland. De 72-jarige Kipke zou tussen 1975 en 1984 in 58 gevallen anabole steroïden aan minderjarige sporters hebben geleverd.

ALGEMEEN

Nederlandse douane onderschept doping

De Nederlandse douane heeft een grote hoeveelheid anabolen steroïde onderschept. In verband daarmee zijn twee aanhoudingen verricht. De verdachten hebben verklaard dat de middelen bedoeld waren voor de sportwereld, aldus een woordvoerster van de douane.

De verdachten zijn een 38-jarige Belg en een 26-jarige vrouw uit Frankrijk. De douane controleerde hen op een parkeerplaats langs de A2 bij de Nederlandse gemeente Liempde (provincie Eindhoven). Volgens de woordvoerster was het een routinecontrole op basis van de Wet op de accijns. De vondst van de doping was min of meer een toevalstreffer.

Het tweetal reed in een auto met Belgisch kenteken. Daarin vervoerden ze 1080 ampullen stanozolol, 800 tabletten mesterolon, 450 ampullen metenolon, 100 ampullen trenbolon, 16 tabletten naposim, 20 tabletten clenbuterol, 9 tabletten aldactazinez en 1 flacon insuline.

JUDO

Omkoopschandaal schrikt judowereld op

De Europese Judo Unie (EJU) is opgeschrikt door een omkoopschandaal. Drie scheidsrechters hebben toegegeven dat zij in november vorig jaar tijdens de Europese eindstrijd voor clubteams ieder 3000 DM (60.000 bf, 1.500 euro) van de organisatie hebben ontvangen. Het tornooi had plaats in het Roemeense Oreada.

EJU-voorzitter Frans Hoogendijk heeft inmiddels een onderzoekscommissie ingesteld die de zaak grondig moet onderzoeken. Die begint haar werk medio februari tijdens een judotornooi in Parijs, aldus de preses.