Onmondig voor doel

Bij aanvang van de competitie was het Club Brugge dat STVV met beide voeten terug op de grond zette na een puik intertoto-avontuur. De euforie die bij de Limburgers stilletjes in de ploeg was geslopen, verdween na een bezoek aan Brugge van negentig minuten. De 4-0 nederlaag in het Jan Breydelstadion werd het begin van een pijnlijke heenronde. Gisteravond moest het anders lopen. Na de positieve resultaten net voor de winterstop en de geslaagde oefenstage, zou de terugronde met een positieve noot aangevat worden. En even leek het daar ook op, maar de efficientie van Club bleek groter dan die van STVV.

SINT-TRUIDEN Kristof LIBERLOO

BR>

Brugge beschikt momenteel over de beste verdediging van eerste nationale (gemiddeld 0,88 tegendoelpunten per wedstrijd), en zal dat ook blijven als haar tegenstanders even kwistig met kansen blijft morsen als STVV gisteren. Al in de eerste minuut mocht Kurt Mertens vanop een meter of vijf richting Verlinden trappen. De vingers van de Bruggeling waren net lang genoeg. Een minuutje later miste dezelfde Mertens van dichtbij een volley en stootte de doorgebroken Dierckx op Verlinden. Kansen die minstens een doelpunt en de nodige rust hadden moeten opleveren.

Brugge stelde, op enkele verre en hoge ballen na, weinig tegenover de Limburgse aanvalsdrift, maar kon op het kwartier verrassend de score openen. Janssen legde een hoge voorzet van De Brul terug tot bij De Cock, die in het geharrewar er zijn voet kon tegenzetten. STVV leek even aangeslagen, liet Club meer in het spel komen, maar de West-Vlamingen maakten daar niet echt gebruik van. Verheyen kon nog even dreigen, worstelde zich in zijn typische stijl - het achterwerk achteruit, vallen, opstaan, kappen, draaien en trappen - voorbij Voets maar Belic kwam gepast tussen.

Matchritme

STVV bleef gretig op de bal, probeerde de West-Vlamingen zo snel mogelijk vast te zetten. Maar echt in de problemen kwamen de Brugse verdedigers niet. Tot Dierickx vanop twintig meter op de paal knalde. De debuterende Coen Burg stond klaar om de rebound binnen te tikken, maar werd al dan niet gehinderd door Olivier De Cock. Het vuur in de Hel van Staaien leek even aangewakkerd, maar verder dan voorzichtige druk kwamen de Kanaries niet.

Vooral de debuterende Coen Burg bleek nog niet over voldoende matchritme te beschikken om de Limburgse aanval te leiden, kwam nauwelijks in het stuk voor en werd aan de rust vervangen door de Braziliaan Isaias.

Na rust bleek STVV opnieuw de ploeg met de meeste aanvalsdrift. Rudonja kwam zo dicht in de buurt van Verlinden dat ie er zelf van schrok en Isaias trapte een vrije schop net naast. Club bikkelde op het middenveld, maar noch Janssen, noch Verheyen werden bereikt. De Truienaars mochten nog even van geluk spreken toen Hayen Janssen in het strafschopgebied onnodig aan het truitje trok.

Scoren

Des te langer de wedstrijd duurde, des te harder de ondergrond werd, des te meer eisten plotse balsprongen de hoofdrol op. Niet elke speler was trouwens even gelukkig met de staat van het bevroren veld. Kurt Mertens had het, diep in de spits als vervanger van de geschorste topscorer Fiers, moeilijk met de stug verdedigende De Brul en Sandy Martens liep duidelijk verloren op de linkerflank.

Gert Verheyen liet zich nog even opmerken door natrappen op Voets, maar tot scoren kwamen geen van beide ploegen nog. En juist dat onderdeel van het spelletje bleek voor de zoveelste keer fataal voor de Truienaars.