Van roze parket naar Rode Plein

VDK Gent

GENT Frank VAN ROOST

BR>0 -

Isola Tongeren

3

De Europese toekomst van Tongeren oogt rooskleurig na de heenmatch in de achtste finales van der CEV-cup. Even rozig als de parketvloer van de Bourgoyenzaal waar Gent het waardeverschil uit de nationale competitie niet kon wegwerken. Tongeren won de heenmatch immers met 0-3 en kan volgende woensdag in de eigen hal de terugmatch met een gerust hart tegemoet zien. De tickets voor Moskou (of toch nog Leverkusen ?) mogen besteld worden. Het roze parket wordt dan geruild voor het Rode Plein.

De eerste set was eigenlijk de belangrijkste in dit Belgisch duel. Tongeren vatte die te zenuwachtig aan: een blok op Marta Szczygielska en een plaatsbal out van Mouha lieten de thuisploeg tot 5-2 uitlopen. Dankzij outsmashes van Vindevogel en stevig aanvalswerk van Olga Barinova en Dita Jerabkova kantelde de situatie naar 10-13. Even dreigde Gent nog, maar de inbreng van Savchenko voor Marta bleek een goede zet. Drie blocks op rij leverden twee directe punten op, Olga profiteerde van het derde: 11-18. Ludmilla, met nummer tien op de rug, deed wat normaal van een voetballer met dat cijfer verwacht wordt. Ze liet de ploeg op volle toeren draaien en nam in de slotfase van set één zes van de elf punten voor haar rekening met onder meer de enige ace van de set.

Met Van Oosterhout voor Mouha leek Isola door te gaan in set twee. Alweer

Loeda

Savchenko ontredderde de thuisreceptie en Dita smashte door naar 7-11, ook al omdat Deliallisi schitterend stond te verdedigen. De kwikzilveren Albanese kletste over het roze parket alsof het zo zacht aanvoelde als babybiletjes.

Midden

Maar bij 8-12 vochten Rumes, Vindevoghel en Wieleman plots geweldig terug met zeven punten op rij: 15-12. Dita acete de kloof dicht bij 16-16, maar Wieleman heerste in het midden en Loyson bracht de gelijke setstand in zicht met een lucky-smash: 23-21. Dita blokte een eerste setbal van het bord (23-23), Rumes versierde die toch: 24-23. En dan varieerde Snauwaert formidabel, zodat Mouha (in voor Bleyen), Barinova en Savchenko de 0-2 uit de brand sleepten bij 25-27.

Gent bleef zich keihard verdedigen in set drie, maar zag zijn overwicht in het midden gebroken zag door een plots trefzekere Mouha: 5-8. Savchenko dropte nog een ace op de achterlijn, Dita blokte naar 7-13,

Loeda

speelde al haar techniek uit in de aanval: 9-16. Het laatste weerwerk van Rumes en De Decker (15-19) was vergeefs, het slotpunt was voor een furieus blokkende Iris Bleyen.

Setstanden:

18-25 (20'), 25-27 (24'), 17-25 (18').

VDK GENT:

Wieleman, De Coen, Rumes, Renneboogh, De Decker, Vindevoghel. Libero: Martlé. Kwam in: Loyson.

ISOLA TONGEREN:

Snauwaert, Bleyen, Szczygielska, Barinova, Mouha, Jerabkova. Libero: Deliallisi. Kwamen in: Savchenko, Van Oosterhout.