«Dit Brugge was te pakken»

Bij aanvang van de competitie was het Club Brugge dat STVV met beide voeten terug op de grond zette na een puik intertoto-avontuur. De euforie die bij de Limburgers stilletjes in de ploeg was geslopen, verdween na een bezoek aan Brugge van negentig minuten. De 4-0 nederlaag in het Jan Breydelstadion werd het begin van een pijnlijke heenronde. Gisteravond moest het anders lopen. Na de positieve resultaten net voor de winterstop en de geslaagde oefenstage, zou de terugronde met een positieve noot aangevat worden. En even leek het daar ook op, maar de efficiëntie van Club bleek groter dan die van STVV.

SINT-TRUIDEN Kristof LIBERLOO

BR>Brugge beschikt momenteel over de beste verdediging van eerste nationale (gemiddeld 0,88 tegendoelpunten per wedstrijd), en zal dat ook blijven als haar tegenstanders even kwistig met kansen blijft morsen als STVV gisteren. «Na vijf minuten had de wedstrijd moeten gespeeld zijn,» aldus een ontgoochelde trainer Reynders. «Maar ik kan mijn spelers niks verwijten. Mertens deed wat hij kon diep in de spits en Rudonja vond eindelijk opnieuw diepgang, maar kon niet scoren. Mladen is mentaal al niet de sterkste speler en toen het publiek hem van het veld floot, heb ik hem moeten wisselen. Zaterdag komt Filip Fiers ook terug, dus hebben we een optie bij om het Geel moeilijk te maken. We moeten vooruit kijken. Anderzijds doet het pijn dat al het harde werk van vandaag voor niets is geweest. Des te meer omdat Brugge zwak voor de dag kwam, we voelden dat hier meer inzat.»

Revanche

STVV zette de vice-landskampioen snel vast, voerde een hoge pressing door en voetbalde op die manier ook de beste kansen bij elkaar. Brugge op haar beurt beperkte zich tot verre, hoge ballen waar Janssen en Verheyen achteraan moesten hollen. «Over de gehele wedstrijd gezien verdienden we meer dan Brugge,» aldus kapitein Dierickx. «Tijdens de tweede helft zijn ze zelfs niet meer over de helft geweest. Maar ze maken wel een doelpuntje na een kwartier waardoor ze niet meer hoefden aan te vallen. Vandaag moesten we natuurlijk geen punten pakken omdat we tegen een topper speelden, maar als je naar de overige uitslagen kijkt, doen we toch een slechte zaak. Maar we mogen nu het negatieve niet benadrukken. Zaterdag kunnen we in Geel al revanche nemen. Natuurlijk zal de druk groot zijn, maar wij hebben toch meer kwaliteit in huis dan de Kempenaars.»

Ook al kwam Brugge nauwelijks in het spel voor, toch moet STVV de hand opnieuw in eigen boezem steken. Tegen Beveren dwong het thuis ook genoeg kansen af om drie wedstrijden te winnen, maar bleef het zonder punten achter. «Het blijft blijkbaar een probleem voor ons,» beseft ook Peter Voets. «Zonder doelpunten kan je niet winnen. Moeskroen mocht dinsdag hetzelfde ondervinden. Wij creëerden wel kansen, maar Verlinden of de paal hielden ons van een doelpunt. Ik had niet verwacht dat Club hier zo zwak voor de dag zou komen. Zij hebben geen enkele kans afgedwongen, maar tikten wel een frutselgoaltje binnen. Dat is het verschil tussen een ploeg uit de bovenste en de onderste regionen. Dit Brugge was duidelijk te pakken.»

Schoeisel

Het enige verwijt dat de Kanaries, buiten gebrek aan afwerking, kon gemaakt worden, was de ongelukkige keuze van het schoeisel. «Tijdens de opwarming leken pantoffels de beste grip op het veld te geven,» aldus Voets. «Maar een keer de wedstrijd begonnen was, schoven we weg. Tijdens de rust hebben we dan veranderd van schoeisel. Maar het mocht niet meer baten.»