«Anderlecht is kampioen»

Het werd geen 5-5 of 6-6, maar ook woensdagavond was Genk-Westerlo een wedstrijd om van te snoepen. Met een sterke thuisploeg in de hoofdrol. In tegenstelling tot in het begin van dit seizoen was Dame Fortuna echter nog met vakantie. Zo leverde de eerste competititiewedstrijd in het post-Strulare-tijdperk geen winst op. Racing verdiende meer dan het 1-1 gelijkspel, maar de hoop op een sterke terugronde werd gevoed door een sterke Zoran Ban. Het nieuwe nummer elf scoorde en strooide met afleggertjes. Alleen het toetje ontbrak.

GENK Marnik GEUKENS

BR>

Anderlecht, dat dinsdag op meer geluk mocht rekenen, mag zo - met een voorsprong van zes punten plus een wedstrijd te goed - voorlopig op beide oren slapen. Thordur Gudjonsson ging zelfs nog een stap verder. «Anderlecht is kampioen,» stelde de IJslander kurkdroog. «Als je hun match op Moeskroen vergelijkt met onze wedstrijd, weet je toch genoeg. Zij spelen slecht en winnen, wij zetten één van onze beste prestaties neer en komen niet verder dan een gelijkspel.»

Het liep dus fout in de afwerking. Ook Gudjonsson kon uit twee opgelegde doelkansen niet scoren.

«De eerste keer wou ik het leer stiften, maar ik kreeg hem net niet over de keeper. Die knal op de lat, dat was pure pech. Enkele centimeters lager en hij zat onhoudbaar binnen. Op zo'n moment weet je meteen dat je het nog moeilijk krijgt. Bij de eerste de beste Westelse aanval was het ook zover. Niks aan te doen, niemand hoeft zich iets te verwijten.»

Koorts

De oudste Gudjonsson was ook vol lof voor Zoran Ban. Terecht. Het nieuwe Genkse nummer elf strooide gul met assists en maakte bovendien zelf het enige Genkse doelpunt. Niet slecht voor iemand die met koorts aan de wedstrijd begon.

«38,2 tot 38,5 graden,» preciseerde Ban. «Na de match is de koorts zelfs opgelopen tot 39 graden. Maar de trainer wou dat ik speelde en dat heb ik ook gedaan. Hij wou dat ik het voor 45 tot 60 minuten probeerde, maar daar wou ik niet van weten. Het was ofwel niet spelen ofwel de volledige partij. Ik mag tevreden zijn over mijn prestatie. Alleen jammer dat het geen drie punten opleverde. We hadden minstens vier keer moeten scoren, ik heb ook zelf nog enkele kansen gemist. Pech? Misschien is het meer dan dat. Anderlecht kreeg op Moeskroen twee kansen en scoorde telkens. Dat kan je niet alleen geluk noemen, het heeft ook met klasse te maken.»

Gent

In tegenstelling tot Thordur Gudjonsson gaf Ban zich nog niet gewonnen in de titelstrijd.

«Er staan nog zestien wedstrijden op het programma, er kan nog te veel gebeuren om nu al te zeggen dat Anderlecht kampioen wordt. Ook zij zullen nog steken laten vallen. Maar we moeten inderdaad realistisch blijven en eerst en vooral naar beneden kijken. In dat opzicht is het een meevaller dat ook Gent, GBA en Lierse niet konden winnen.»

Zaterdag staat een thuismatch tegen AA Gent op het programma.

«Een rechtstreekse confrontatie,» besefte Ban. «Winnen we die wedstrijd, dan staan we weer een heel stuk verder. Ik hoop dat ik me dan een stuk beter voel. Jammer genoeg is Marc Hendrikx niet van de partij. Hij is misschien wel de beste Genkenaar uit de heenronde. Maar de man die hem vervangt op links, zal extra geprikkeld zijn. Onze kern blijft breed genoeg om de strijd bovenaan aan te gaan.»