WK clubteams: Manchester United uitgeschakeld, Corinthians naar finale

RIO DE JANEIRO/SAO PAULO -

Op het WK voor clubteams in Brazilië heeft het Braziliaanse Corinthians uit groep A als eerste de finale bereikt. In groep B strijden Vasco da Gama en Necaxa nog om de eerste plaats in hun poule. Grote verliezer van het toernooi is alvast Manchester United.

BR>De Europese kampioen liep zaterdagavond in Rio de Janeiro tegen een pijnlijke nederlaag aan. Vasco da Gama zegevierde met 3-1, mede dankzij twee snelle treffers van de alweer 34-jarige Romario. Eerder speelde United moeizaam met 1-1 gelijk tegen Necaxa uit Mexico. Door persoonlijke fouten, vooral van Gary Neville, en desinteresse had de Engelse ploeg eigenlijk geen kans tegen het swingende Vasco da Gama. Het koningskoppel Romario/Edmundo had de samba in de heupen. De raspaardjes, die onderling nog wel eens overhoop liggen, dansten als ware ballerina's door de Engelse defensie. Bij de rust stond het al 3-0 en was de wedstrijd voorbij.

De Red Devils gooien hun reputatie te grabbel bij het nietszeggende WK voor clubteams, een prestigeobject van FIFA-president Sepp Blatter. De ploeg doet onder druk van de FIFA èn van de Engelse premier Tony Blair mee aan het toernooi, met het oog op de kandidatuur van Engeland voor de WK-eindronde voor landen in 2006.

Manchester liet daarom tandenknarsend de FA Cup, 's werelds meest aansprekende bekertoernooi, aan zich voorbij gaan. Tot woede vooral van manager Alex Ferguson. "We zijn voor het blok gezet, we moesten wel meedoen aan dit toernooi", lamenteerde Sir Alex. Een deel van de Engelse clubs ging niet akkoord met het voorstel de Mancunians later in de FA Cup mee te laten doen.

De desinteresse van Fergusons sterrenformatie bleek al tegen het nietige, maar taaie Necaxa. Sterspeler David Beckham kreeg vanwege een karatetrap rood, maar kreeg slechts een wedstrijd schorsing in plaats van vier duels, gezien de aard van zijn onbezonnen charge. Ferguson zelf werd voor een duel geschorst, nadat hij felle kritiek had op de arbitrage.

De kritiek van de Braziliaanse pers op Manchester United is vernietigend. Het spel wordt omschreven als 'oude mannen-voetbal'. Een lokale krant in Rio vroeg zich af of United nou zo'n last had van de hitte in Rio de Janeiro (35 graden) of dat de ploeg gewoon niet vooruit te branden is vanwege desinteresse.

Manchester had niets te winnen bij het WK, stelde de Nederlandse verdediger Jaap Stam. "We waren de favoriet omdat we vorig seizoen alles hebben gewonnen. Maar dit toernooi past niet in ons programma. We zitten in een zware competitie en binnenkort begint de Champions League weer. We zijn ook erg vermoeid door de hitte. We wilden er best wat van maken, maar de motivatie is onbewust toch wat minder dan voor de Champions League. Ook ik had zaterdag liever de vierde ronde van de FA Cup gespeeld".

Met 6 punten uit 2 duels staat Vasco da Gama er goed voor in groep A. Indien Necaxa, dat zaterdag met 3-1 won van South Melbourne, dinsdag echter de Braziliaanse ploeg verslaat, gaan de Mexicanen alsnog door naar de finale. Die wordt op vrijdag 14 januari gespeeld in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro.

Het Braziliaanse Corinthians heeft dinsdag als eerste team die finale bereikt. Het versloeg Al Nassr uit Saudi-Arabië met 2-0, precies voldoende om de andere kanshebber voor de finale in groep A, Real Madrid, naar huis te sturen.

De Spanjaarden hadden maandagavond een zwaarbevochten zege (3-2) behaald op het Marokkaanse Raja Casablanca, maar redden het niet op doelpuntensaldo.

De finale wordt vrijdag in Rio gespeeld. Corinthians speelt tegen de winnaar van groep B. De beslissing in die poule valt dinsdag.

Corinthians (Bra) - Al Nassr (SAr) 2-0

25' Ricardinho 1-0, 82' Rincon 2-0

Gele kaart: 58' Luizao (Corinthians)

Rode kaart: 67' Daniel (Corinthians)

Toeschouwers: 30.000

Scheidsrechter: Jol (Ned).

Eindstand groep A:

1. Corinthians (Bra) 3 2 1 0 6 2 7

2. Real Madrid (Spa) 3 2 1 0 8 5 7

3. Al Nassr (SAr) 3 1 0 2 5 8 3

4. Raja Casablanca (Mar) 3 0 0 3 5 9 0