Lommel en STVV willen nu snel weg uit degradatiezone

SINT-TRUIDEN -

STVV sloot een slopende heenronde in extremis af met een positieve noot. Met een 4 op 6 in competitie, gevolgd door de kwalificatie voor de kwartfinales van de Beker van België, had de jaarwisseling toch nog iets feestelijks. In de tweede ronde wil kersvers coach Willy Reynders die stijgende curve doortrekken.

R.Co./K.L.

BR>Om het scorend en voetballend vermogen van de Kanaries op te krikken, werd alvast Coen Burg van Lierse overgenomen. De Nederlander moet zorgen voor meer binding tussen de linies en voor de broodnodige aanvoer naar de spitsen. «Daar ontbrak het voor nieuwjaar aan. In die zin is de komst van Burg dus een goeie zet», meent spits Kurt Mertens.

«Voorlopig kan ik zijn kwaliteiten nog onvoldoende inschatten. Niet vergeten dat ik door griep een groot gedeelte van het oefenkamp in Knokke miste. Maar afgaande op zijn reputatie, moet er nu meer diepgang in ons spel komen. Wij, spitsen, kunnen er maar wel bij varen. In de eerste competitiehelft liepen wij al te vaak rond op een eiland.»

Diepgang, vooruit verdedigen, snel omschakelen bij balrecuperatie, het zijn de stokpaardjes van Reynders. Op training wordt er intensief aan gewerkt. «Je merkt aan alles dat de trainer beschikt over een enorme bagage», aldus Mertens. «De variatie in oefenstof is fenomenaal. Het maakt de trainingen een stuk attractiever. Het saaie van voordien is verdwenen. Het lijkt wel alsof iedereen plots een veel hoger niveau haalt. Ook organisatorisch zit het voortreffelijk in mekaar. Vroeger joegen enkel de spitsen op de bal, nu gebeurt dat en bloc.»

LOMMEL -

Hoewel Lommel samen met Verbroedering Geel op de laatste plaats van het klassement staat, maakte SK tijdens de winterstop geen gebruik van de transferperiode om nieuwe spelers aan te trekken. «Omdat er geen nood is aan versterking,» aldus SK-voorzitter Dirk Vanden Boer. «De huidige groep krijgt alle vertrouwen. Tijdens de kerstperiode zijn we samen met trainer Harm Van Veldhoven rond tafel gaan zitten en kwamen we tot de conclusie dat er genoeg kwaliteit zit in deze groep. We beschikken trouwens niet over de nodige financiële middelen om op dit moment aankopen te doen.»

De namen van Kurt Morhaye en Marc Emmers werden even vernoemd, maar geen van beiden trok naar de Gestelsedijk. «We zoeken een kopbalsterke verdedigende middenvelder. Noch Morhaye, noch Emmers voldoen aan dat profiel. Op dit moment kunnen we trouwens alleen nog in het buitenland op zoek gaan. Belgen mogen niet meer getransfereerd worden.»

Scoren blijkt voor Lommel ook dit seizoen een belangrijk probleem. Tijdens de volledige heenronde trof SK slechts veertien keer raak (0,82 doelpunten per wedstrijd). Toch werd niet naar een goaltjesdief gezocht. «We zijn er van overtuigd dat onze voorlijn over voldoende capaciteiten beschikt,» aldus Vanden Boer. «Mogelijk wordt na het seizoen wel uitgekeken naar versterking, maar dat zal van het aanbod afhangen. We kregen tijdens de winterstop ook al veel spelers gepresenteerd, maar het moeten aanwinsten zijn voor Lommel. Anders doen we verder met wat we hebben.»