Anthuenis probeert kampioenendruk van Anderlecht weg te nemen

ANDERLECHT -

Exact één maand zijn de matchballen van de Belgische eersteklassers in de kast gebleven. Vandaag schiet Anderlecht in Moeskroen de competitie en vooral de titelstrijd weer op gang. "Voor Anderlecht wordt elke match oorlog", voorspelt trainer Aimé Anthuenis.

Yves Taildeman

BR>

Moeskroen uit, dat is geen cadeau om te beginnen.

Aimé Anthuenis:

Waarom zou Moeskroen een moeilijkere tegenstander zijn dan Standard of Lokeren tijdens de heenronde? Of dan Beveren volgende zaterdag? Ik maak me geen illusies. We krijgen het hele kampioenschap lang geen enkel cadeau. Iedereen wil ons kloppen omdat wij zogezegd de grootste titelfavoriet zijn.

Dat zijn jullie toch?

Fout. Genk blijf ik evenveel kans geven als Anderlecht om kampioen te worden. Het vertrek van Oulare en Strupar zal op termijn een stap achteruit betekenen, maar zeker nog niet tijdens de volgende vier maanden. Met Origi, Ban en Horvath heeft de club drie spitsen voor twee plaatsen. De kansen van Club Brugge zijn misschien iets kleiner, maar dat kan snel keren. Als Club met dit

driepuntensysteem

één keer tegen ons wint, doet het weer volop mee. De grote rijkdom van onze concurrenten is dat bij hen niets moet. Genk heeft de Belgische beker nog en zegt:

De derde plaats is goed, de tweede heel goed.

Ook Brugge en Lierse zijn blij met een Europees ticket. Met dat idee in het achterhoofd en ondanks vier punten achterstand op Brugge werd Genk vorig jaar toch kampioen. De kans is groot dat het een hevige strijd wordt tot de 34ste speeldag.

Zegt de trainer die van de kampioenendruk afwil.

Ho, ho! We kunnen ons niet verstoppen. Overal waar ik kom, spreekt men me over

champion, champion

. Die druk is er, daar kunnen we niet onderuit. Anderlecht is titelkandidaat. Maar ik heb er problemen mee als Anderlecht de enige titelkandidaat wordt genoemd. Net als met het feit dat men het normaal vindt als wij kampioen zouden worden. Dat is het dus niet, he!

Maar als Anderlecht de landstitel niet pakt, is je eerste jaar hier toch mislukt?

Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Je moet realist zijn. Mag ik eraan herinneren dat Sporting de voorbije drie jaar tot de laatste speeldag moest knokken voor een Europees ticket? De club legt niet meer druk op mij dan elders. Anderlecht is op dat vlak niets speciaals. Toen ik hier kwam, is mij nooit gezegd dat ik kampioen moést spelen. Daar had de club geen reden toe. Wel zei men dat Anderlecht weer voor de titel wilde spelen. Dat is tot nu toe gelukt en dat geeft mij veel voldoening. We hebben bijna even goed gedaan als tijdens de terugronde van vorig seizoen. Dat is niet evident, hoor. Als we dezelfde terugronde afwerken, worden we kampioen met vijf punten voorsprong. Maar dat is niet realistisch.

Manager Verschueren zegt dat jullie enige tegenstander in de kleedkamer zit.

Ik wens zijn uitspraak te nuanceren. Ik denk dat onze grootste tegenstander de gedachte wordt dat

we moéten

. Dat is het enige waar ik bang van ben.

Een buitenlandse stage had die druk wat kunnen wegnemen. De voorbije jaren herpakte Anderlecht zich na zijn stage.

We hebben op eigen bodem een goeie voorbereiding gehad. We hebben dertien trainingen afgewerkt en twee oefenmatchen gespeeld. In het buitenland hadden we ons niet beter kunnen voorbereiden. Dat de stage niet heeft plaatsgevonden, heeft niks met amateurisme te maken. Als we waren vertrokken zonder er zeker van te zijn dat de organisatie ter plaatse goed was, dan waren we pas amateurs geweest.

Is de vermoeidheid van de decembermaand verdwenen?

Vrijdag was iedereen moe, maar dat was normaal na tien dagen zware arbeid. Op vraag van de spelers schrapte ik één van de twee maandagtrainingen. Tegen Moeskroen moet iedereen er weer staan.

Moeskroen - Anderlecht (dinsdag 11/01 om 20.00u)

Scheidsrechter:

Eric Romain.

MOESKROEN:

Vidovic is nog niet fit. Besengez (knie) is out tot het eind van het seizoen. Doelman Debenest is geschorst.

Kern:

Vandendriessche, De Vleeschauwer, Teklak, Michal Zewlakow, Casto, Dugardein, Tanghe, Vanderhaeghe, Martic, Vandooren, Marcin Zewlakow, Tyma, Bihhi, Van Durme, Lawaree.

ANDERLECHT:

De jonge Eddy Sonko verdrijft Alin Stoica en Tom Soetaers uit de kern. Zij moesten gisteren met de B-kern trainen. Ook Mike Verstraeten is er niet bij. Hij heeft nog steeds last van zijn hiel. De ploeg is dezelfde als die waarmee Anderlecht 1999 afsloot.

Ploeg:

De Wilde, Crasson, Staelens, De Boeck, Baseggio, Scifo, Van Diemen, Goor, Zetterberg, Radzinski, Koller (Milojevic, Doll, Dheedene, Sonko, Ekakia).