Zaalvoetbal KBVB: Hoop in bange dagen

GENK - Naast de titelstrijd, een nek-aan-nekrace tussen St.-Truiden en Charleroi, is nu ook de degradatiestrijd in alle hevigheid losgebarsten. Hierbij deden de Limburgse bedreigden op de eerste speeldag van 2000 wat ze moesten doen: winnen. Er is weer hoop in de Limburgse bange dagen.

C.C.

BR>«Sinds het vertrek van Jean Wevers haalt Hoeselt 9 op 12», cijfert preses Ketelslegers na de winst in de zespuntenmatch tegen Jette. «Zijn opvolger Philippe Vanderstraeten kleeft een ander systeem aan. De nadruk ligt op de verdediging en de cijfers liegen er niet om. Bovendien groeit Vanderperre, die opnieuw tweemaal scoorde, van week tot week. Indien we aan dit tempo de remonte kunnen verder zetten, blijft alles nog mogelijk.»

«Koersel, dat zijn goede ranking te grabbel gooide, was niet gelukkig met onze overwinning», gooit Fred Hermans (Leopoldsburg) nog wat azijn in de wonde. «Met deze mentaliteit kan 't Geleeg nog ver geraken. We krijgen niet alleen terug aansluiting met de veilige zone maar met wedstrijden tegen Beyne en Beverst lonkt een plaats binnen de eerste (veilige) elf.»

Park Houthalen volbracht zonder veel franjes zijn opdracht tegen Beverst waarvan de situatie met de week uitzichtlozer wordt. ST Rekem won met de vingers in de neus op Brasschaat en rekende tevergeefs op een steekje van co-leider Charleroi, die de verplaatsing naar Genk met een klein hartje maakte. De nederlaag bij rivaal St.-Truiden in de midweekmatch had duidelijk zijn sporen nagelaten bij de Karolingers. Coach Carmine Di Risio slachtofferde liefst drie pionnen (de Braziliaan Ricardo Carvalho Torres, Hrunanski en Boumediane) en hield Atabey Aktepe, die zijn ongenoegen in de Waalse pers had geventileerd, angstvallig lang op de bank. Pas wanneer het Charleroi-schip dreigde te zinken, mocht Aktepe opdraven. Hij deed dat als een grote mijnheer en zwengelde de scoremachine van Pedro Medina de Carvalho, de andere Braziliaan, weer aan.

«In St.-Truiden was Atabey Aktepe nergens. Hij heeft vandaag tussen de lijnen gereageerd als een grote sportman en ons samen met doelman Gomez, die in St.-Truiden ook niet steeds vrijuit ging maar tegen Genk wel het onmogelijke deed, de overwinning bezorgd. Het was zeker onze beste wedstrijd niet. In St.-Truiden zag je Charleroi 20' van zijn beste zijde doch wij verloren. Tegen Genk speelden we niet goed en wonnen we. De rekening is dan ook snel gemaakt», gniffelt de coach van Charleroi.

«Genk had de overwinning nooit uit handen mogen geven», sakkert in het thuiskamp coach Eddy Slechten. «We moeten de hand in eigen boezem steken. Maken we de doelkansen af dan is er niets aan de hand. Nu worden we gefnuikt door de (Waalse) scheidsrechter. Een fenomeen waarmee ook St.-Truiden nog zal geconfronteerd worden. De Waalse solidariteit is op dat vlak immers iets apart.»