Handbal: Prestigezege tegen Macedonië komt er niet

De Belgische nationale handbalploeg had echt zijn zinnen gezet op deze thuiswedstrijd tegen Macedonië. Kansen op kwalificatie voor het wereldkampioenschap schreven de Belgen zich uiteraard niet toe, maar een prestigezege boeken stond alleszins op het verlanglijstje. Twee jaar geleden verloren de Belgen in de Alverberg-sporthal tegen dezelfde tegenstander nog met 24-25, zaterdagavond moesten en zouden de rollen omgekeerd worden.

Ivo KWANTEN

BR>«Winnen tegen dit Macedonië was zeker mogelijk,» aldus Tom Quintiens, die vier doelpunten voor zijn rekening nam. «Zeker geen slechte wedstrijd. Maar om op dit niveau in koers te blijven moet je iets meer brengen. In vergelijking met de partij in Macedonië, die we met 33-18 verloren, maakten we beduidend minder technische fouten. We creëerden een pak meer open doelkansen maar die mogelijkheden moeten natuurlijk verzilverd worden. De Macedoniërs zijn op het gebied van de tegenaanval specialisten en presenteren meteen de rekening. En dan is er natuurlijk nog het conditionele aspect. De bezoekers hadden lucht voor zestig minuten, bij ons ging in de laatste tien minuten van de eerste- en de tweede helft telkens het licht uit.»

Na twee speeldagen staan Joegoslavië en Macedonië met elk vier punten samen aan de leiding. België en Griekenland sluiten met nul punten de rij. België speelt woensdag (20u00) aanstaande in dezelfde Alverberg-sporthal gastheer voor

handbalmachine

Joegoslavië.

België - Macedonië 23 - 31

De Belgen zorgden in de eerste twintig minuten voor een meer dan degelijke repliek. Macedonië draaide wel op een hogere versnelling en deed de thuisdefenisie ontzettend veel pijn, maar ook Wolak en Catteeuw deelden aan de overzijde prikjes uit. Deltombe knalde nog wel een strafworp op Hodik maar een 7-8-score bood alleszins nog perspectieven. Maar de laatste tien minuten van de eerste helft verliepen volledig in het voordeel van de bezoekers die optimaal profiteerden van een tijdstraf van Stryckers.

Van 7-8 ging het in één ruk naar 7-12 en was de rekening voor de Belgen gemaakt. Maar de 12-16-rustscore gaf aan dat de thuisploeg niet van plan was de handdoek te werpen. Integendeel, de eerste zeven minuten van de tweede helft leverden de Rode Duivels meteen vier doelpunten op en een 16-18-score bood opnieuw perspectieven. Maar dit was niet gerekend met Markovski en Lazarov. Deze twee spelers bekroonden de collectief sterke prestatie van de bezoekers. De Belgen moesten het teveel hebben van individuele acties die maar al te vaak door een goed georganiseerde Macedonische ploeg doorzien werden.

BELGIE

: Polfliet, Orban, Wolak 3, Catteeuw 3, Huygen 4, Deltombe 3, Ombelets, Sehovic 2, Stryckers 1, De Nil 2, Quintiens 4, Lamury 1.

MACEDONIE

: Hodik, Petrovski, Dimitrovski 6, Zarkov 2, Temelkov 1, Angelovski 3, Markovski 9, Andonovski 1, Lazarov 6, Mojsovski, Kolev 3, Atanasovski.