Richard Groenendaal met gemak Nederlands kampioen Veldrijden

GIETEN -

Met speels gemak behaalde Richard Groenendaal zondag in Gieten de Nederlandse titel bij het veldrijden. Mooi meegenomen, door veel meer emotie werd de Brabander niet bevangen. Over drie weken wordt in zijn woonplaats Sint Michielsgestel de regenboogtrui vergeven, een kledingstuk dat hij tot dusverre alleen als junior mocht dragen.

BR>Fietsen op een nationaal kampioenschap moet welhaast een verademing zijn voor Richard Groenendaal. Eindelijk eens koersen zonder Sven Nijs in zijn buurt. Zijn Belgische ploeggenoot is de laatste maanden vooral een kwelgeest gebleken. Straks, op het WK, zal het niet anders zijn. "We hebben al eens gebeld met elkaar. Binnenkort moeten we nog maar eens om de tafel gaan zitten. Hij kan mij doen verliezen, ik hem. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Zonder Nijs en andere buitenlandse concurrentie moest Groenendaal zondag alleen Adri van der Poel in de gaten houden. Wim de Vos kwam in de modder van Gieten tekort op het Rabo-duo dat al snel een gat sloeg met de rest.

Nog niet halfweg koers besloot hij Van der Poel achter te laten. Het was een les, geleerd eind november in Gieten. Tijdens een superprestigewedstrijd werd een lekke band in de slotronde hem fataal. "Ik heb de hele wedstrijd aan die lekke band gedacht. Daarom ben ik ook zo snel van Adri weggereden. Ik wilde zekerheid opbouwen. Voor het publiek is het misschien jammer dat het daardoor niet zo spannend was."

Achter Groenendaal en Van der Poel fietste Wim de Vos naar het brons. Maarten Nijland en Gerben de Knegt waren de vooraf verwachte nummers vier en vijf en werden daarvoor beloond door bondscoach Snoeijink met een WK-selectie.