UCI: nieuw reglement voor medische onderzoeken

PARIJS -

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft maandag het nieuwe reglement bekendgemaakt voor de verplichte medische onderzoeken die de renners ofwel driemaandelijks ofwel jaarlijks moeten ondergaan. De tests worden uitgebreid en zullen voortaan voor alle renners dezelfde zijn.

BR>Sinds een goed jaar wordt elke profrenner om de drie maanden aan een bloedcontrole onderworpen. De renner moet ook elk jaar cardiologische tests laten uitvoeren.

"De waaier van parameters die tijdens het preventieprogramma worden gehanteerd is geactualiseerd", zo zei de UCI in een persmededeling maandag. Zo zullen er bij de bloedcontroles nog een aantal tests bijkomen (ondermeer op ferritine, cortisol en LH-hormoon). Ook de bevoegdheden van de controlerende arts zullen uitgebreid worden.

Ook nieuw is dat elke renner een boekje krijgt met daarin zijn persoonlijke medische gegevens, dus ook onder meer de gebruikte geneesmiddelen en mogelijke afwijkingen.

Het nieuw reglement, dat op het internet geraadpleegd kan worden (www.uci.ch), werd in samenwerking met de artsen van de nationale federaties opgesteld. De ploegartsen kregen reeds in december het nieuwe reglement en keurden het unaniem goed.