BK eliten zonder contract: Van Santvliet: «Ik mocht niet verliezen».

Van december '98 in het Zwitserse Dagmarsellen was het geleden, maar gisteren mocht Peter Van Santvliet nog eens het zegegebaar maken. De nummer vijf uit de uitslag was de beste eliterenner zonder contract, zeg maar amateur. Voor het eerst sinds '94 was dat weer goed voor een aparte titel en bijhorende trui.

Guido ROELANTS

BR>Een enthousiast zegegebaar bij het overschrijden van de aankomstlijn. Een half uurtje later - de eerste driekleur uit zijn loopbaan om de lenden - al een stuk bezadigder. Peter Van Santvliet was niet echt gelukkig met zijn prestatie.

«Ik ben blij dat ik kampioen ben, maar ik had een rotdag. Ik weet niet wat er scheelde. Dit parcurs moest me in principe liggen, maar ik

zwom

. Eigenlijk was dit niet nieuw, want ik heb in het verleden nog nooit een goed nationaal kampioenschap gereden.»

«Zenuwen misschien,» merkte zilveren Geert Vandaele op. De Westvlaming ging na de lekke band van Mario De Clercq handig mee in het wiel van de wereldkampioen en leek voor de verrassing te zullen zorgen. De laatste ronde was er voor de B-crosser - zeven overwinningen al dit seizoen - echter te veel aan.

«Ja, ik was voor de start wel wat nerveus. Ik mocht niet verliezen. Toen Geert me losreed, stond ik plots onder druk. Dat had nooit mogen gebeuren, want ik was voor een podiumplaats tussen de profs naar hier gekomen. Enfin, het podium lukte niet, de trui wel.»

Die trui - de bondstop beloofde dat de amateurkampioen met een aangepaste versie zal mogen rijden, momenteel mag dat niet - levert de 30-jarige veldrijder uit Oelegem niet meteen groot geldgewin op. «Klopt. Vandaele had hier meer aan gehad. Ik zit al jaren in het internationaal circuit, ben eigenlijk prof en zit qua startgeld aan mijn plafond. Ach, het staat mooi op je erelijst. Als ze hier eerder mee begonnen waren (de laatste amateurtitel werd in '94 toegekend, nadien was er alleen de open categorie, nvdr), had ik wellicht al een paar titels op mijn naam gehad. Zelfs wereldtitels, want ik ben op het WK tweemaal de beste amateur geweest.»