WB: Maier wint eerste afdaling van 2000 - record Klammer in zicht

Hermann Maier blijft met afstand de beste skier van de winter. De Oostenrijker won zaterdag in het Franse Chamonix de eerste afdaling van het nieuwe jaar. In het Mont-Blanc massief stelde hij zijn zesde individuele overwinning van het seizoen veilig.

BR>Maier domineerde de seizoenaanhef. In Amerika won hij de eerste vijf wereldbekerproeven waarin hij uitkwam. Naar de jaarwisseling leek zijn heerschappij met enkel podiumplaatsen af te brokkelen. Ook tijdens de trainingen in Chamonix moest Maier nog buigen voor Kristian Ghedina. De Italiaan realiseerde de beste tijden tijdens de tweede en derde oefensessies.

Zaterdag werd de race op de Groene Piste echter een klein Oostenrijks kampioenschap. Tweevoudig wereldkampioen Maier bleef in 2:00.51 minuten Stefan Eberharter net 0,05 seconde voor. Hannes Trinkl, de derde Oostenrijker op het podium, strandde op 0,17 seconde. Groot favoriet Kristian Ghedina (2:00.88) moest op een grijze dag genoegen nemen met de vierde rang. Oostenrijk leverde liefst negen skiers uit de top-12.

"Toch een beetje verrast met deze overwinning. In het bovenste gedeelte beging ik enkele foutjes. Dat dwong me aan te vallen in het laatste stuk", aldus de "Herminator". "Een speciaal succes ook, want echt een piste voor afdalers". Drie jaar geleden liep Maier bij een zware val op dezelfde piste een handbreuk op. Nu kijkt hij al uit naar de klassieker in Wengen.

Met deze 24e wereldbekeroverwinning is Maier tot op twee eenheden van het historisch record van Franz Klammer (26) genaderd, tot vandaag de beste Oostenrijker op wereldbekervlak.

Zondag volgt in Chamonix de slalom, mét Maier. Dan is de eerste combinatiewinnaar gekend.