Baby's na keizerssnede minder gestressd

Baby's die met een keizerssnede ter wereld komen zijn minder gestresseerd dan kinderen die op natuurlijke wijze worden geboren. Kinderen die door middel van een tangverlossing ter wereld worden gebracht, zijn het meest geagiteerd: tot acht weken na de bevalling blijven zij flink gespannen en moeilijk te kalmeren. Dit blijkt uit een studie waarvan de resultaten vrijdag zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Belga

BR>Onderzoekers van het Queen Charlotte Ziekenhuis in Londen onderzochten de stressreacties van 46 baby's die op natuurlijke wijze ter wereld kwamen, 20 met tangverlossing en 10 met keizerssnede. Artsen keken hoeveel de baby's huilden en in de acht weken dat de kinderen inentingen kregen, onderzochten ze hun speeksel op het stresshormoon cortisol.

"De stressrespons was het grootst bij kinderen die geboren werden met een tangverlossing, terwijl de minste stress werd getoond door kinderen die met een keizerssnede ter wereld kwamen. Een natuurlijke bevalling liet een tussenliggende reactie zien, vergeleken met de twee andere manieren van geboorte", zeggen de onderzoekers in hun studie.

Volgens dr. Vivette Glover van het ziekenhuis kan het onderzoek belangrijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de kinderen op de lange termijn. "We willen een nieuwe studie houden om te zien hoe lang de effecten duren. Het is mogelijk dat er lange-termijn effecten zijn".