Ook e-mail vraagt om etiquette

Wie vandaag nog een brief of postkaart stuurt is bijna een museumstuk. Nieuwjaarswensen, liefdesverklaringen, sollicitaties, scheldpartijen, kettingbrieven of

hoaxen

gaan via e-mail. Toch wel belangrijk dat je dat een beetje deftig doet. Mega wil jullie geen handboek voorschotelen, maar wel even de les spellen in digitaal fatsoen.

Roel Damiaans

BR>* Gebruik je spellingchecker. Niets is zo vervelend als storende taalfouten in je e-mails. Onthoud: je bent zoals je mailt.

* Hou je berichten kort. De essentie van e-mail is het versturen van korte, snelle berichten. Gebruik zoveel mogelijk e-mailtaal en smuk je berichten op met emo-ikonen, dat zijn 'gekantelde' gezichtjes. Voorbeelden:

:) lachend smoeltje

:( droevig smoeltje

;) een knipoog

:} man met snor

:P tong uitsteken

Q sigaretje roken

* Wees karig met het gebruik van de CC:-balk. Wanneer je twee mensen een bericht stuurt, hoeft de hele wereld dat niet te weten. Misbruik van CC: creëert

junk mail

en dat is alleen maar ten koste van je geloofwaardigheid.

* Er bestaan nog mensen van vlees en bloed: ga er dus niet van uit dat iedereen een halve robot is. Geef de nodige uitleg om

attached

,

encoded

of

zipped

bestanden te openen.

* Vul steeds het onderwerpveld in. Vermeld kort, maar krachtig waarover je e-mail gaat.

* Zeer belangrijk: vermijd junk mail. Als je een hoax (computergrap) toegestuurd krijgt, smijt je die best direct in de vuilnisbak. Maak er geen reflex van om alle troep zomaar door te sturen naar je contactadressen.

* Gebruik de reply-knop en maak niet altijd voor een antwoord een nieuw bericht aan. Zo rijg je alle berichten die over hetzelfde onderwerp gaan aan elkaar.

* Weg met

spamming

(= elektronische bagger). Het versturen van onbelangrijke berichten of je reinste onzin naar mensen die je niet kent, of nieuwsgroepen, is zeer vervelend.

* Stuur nooit tweemaal hetzelfde bericht naar een en dezelfde persoon. Wordt aangevoeld als pesterij.

* Vermijd het overdadig gebruik van

flames

, berichten aangekruist met een rood vlaggetje. Gebruik dat alleen voor extreem belangrijke berichten. Zo belangrijk ben je nu ook weer niet in de online-jungle.

* Gebruik zo weinig mogelijk kapitalen. Alles in hoofdletters schrijven is het digitale equivalent van schreeuwen. Gebruik alleen hoofdletters volgens de heersende taalregels. Aan het begin van de zin dus, of WANNEER IEMAND ECHT HARDHORIG IS...