Zwarte cd-rom stopt piraterij

In ons land zijn vorig jaar voor 75 miljoen frank aan illegale cd-roms, PlayStations, videocassettes en computer soft- en hardware in beslag genomen. Maar vermoedelijk is dit maar een tiende van de werkelijke zwendel. Om de piraterij tegen te gaan, maken de producenten binnenkort in plaats van zilverkleurige schijfjes zwarte cd-rom's.

Thierry Goeman

BR>Jarenlang heeft het gerecht de piraterij onderschat. Nu is het aan een serieuze inhaalbeweging bezig. Producenten proberen met allerlei vernuftige systemen het kopiëren onmogelijk te maken. Maar de piraten, gedreven door het grote winstbejag, investeren op hun beurt veel geld om de beveiliging te kraken. Meestal met succes.

Het Libcrypt-systeem, ontworpen door Sony, is voorlopig het enige waterdichte. Dat doet een illegale kopie van een beveiligde cd-rom na een tijdje vastlopen. Ze kan dan niet meer worden gebruikt. Maar het systeem is nog te duur om op grote schaal toe te passen.

Om het de politiediensten iets gemakkelijker te maken, brengen de producenten voortaan zwart gekleurd schijfjes op de markt. Kopiëren kan voorlopig enkel op zilver- of goudkleurige exemplaren.

Bij controles werden het afgelopen jaar in totaal 30.997 illegale cd-rom's in beslag genomen, vooral in Antwerpen en Luik. Naast cd-rom's en toebehoren werden in 1999 ook 17.575 illegale videocassettes gevonden.