Zacht winterweer doet olieprijs 5 procent dalen

HASSELT -

Jo.S

BR>In de eerste week van 2000 is de olieprijs op de internationale markten teruggevallen. Belangrijkste reden daarvoor is het ongewoon zachte winterweer, met name het uitblijven van sneeuw en vriestemperaturen in de Verenigde Staten. Voor een vat ruwe olie uit de Noordzee werd vrijdag minder dan 24 dollar betaald, tegenover een piekprijs van 26 dollar. Europa en de Verenigde Staten blijven voorlopig gespaard van echt winterweer. Daardoor wordt de verwarmingsknop een paar streepjes lager gezet en daalt het energieverbruik. Dat neemt niet weg dat een vat ruwe olie ongeveer dubbel zo duur is als 12 maanden geleden. In december bereikte de olieprijs het hoogste peil voor de afgelopen negen jaar.

Oliehandelaren bouwden in de afgelopen week hun voorraden af, zodra bleek dat de gevreesde millenniumbug niet meer dan gebakken lucht was. Ook die factor droeg bij tot een afbrokkeling van de olieprijs. De volgende afspraak waar de oliemarkt naar uitkijkt, is de vergadering van de OPEC-leden. Het kartel van de olieproducerende landen steekt op 27 maart in Wenen de koppen bij elkaar.

In een turbulente beursweek presteerden de aandelen uit de oliesector op de internationale beurzen vrij sterk. Ongeruste beleggers dropten technologie-aandelen en kochten in de plaats aandelen van bedrijven als Royal Dutch, Exxon Mobil of Chevron. Die oliemaatschappijen noteren op de beurs nog relatief goedkoop en mogen omwille van de gestegen olieprijs uitkijken naar meer dan behoorlijke winsten. Volgens PaineWebber zijn olieaandelen nog steeds relatief goedkoop en kan het interessant zijn om aan de huidige koersen bij te kopen.