Omgewaaide bomen massaal op de markt

Het zware stormweer dat grote delen van Europa recent heeft geteisterd, zal zowel op korte als lange termijn een invloed hebben op de prijzen van het hout. Omdat een groot aantal bomen is omgewaaid, is er een overaanbod ontstaan. Dat zal leiden tot een gevoelige prijsverlaging. Dat is althans de stelling van enkele ingewijden uit de sector. Anderen, zoals de beroepsfederatie Febelhout, zijn daar helemaal niet van overtuigd.

Kurt MEERS

BR>

Begin deze week doken er overal berichten op over gevoelige prijsdalingen (tot 40%) voor alle producten van de houtsector. Zelfs afgeleide toepassingen als papier zouden binnenkort goedkoper worden. De redenering was simpel. In Frankrijk en Duitsland is door het stormweer een aanzienlijk aantal bomen geveld. Bronnen spreken van meer dan 100 miljoen stère (m³ gestapeld hout). Hierdoor wordt het aanbod van hout veel groter, waardoor de prijzen zullen kelderen. Toen ons land in 1991 door hevig stormweer werd getroffen, deden er zich gelijkaardige marktbewegingen voor.

De grote hoeveelheid ontwortelde en beschadigde bomen moet immers dringend worden opgeruimd en dat is interessant voor afnemers als zagerijen en houthandelaars. Zij stellen het hakken van gezonde bomen voorlopig even uit. Vooral voor producten die gemaakt worden van versnipperd hout, zoals spaanderplaten of papierpulp, zou het stormweer tot een prijsdaling kunnen leiden. Voor de meubelsector, die bijna uitsluitend werkt met onbeschadigd hout, zijn de afgeknakte bomen minder interessant. In dat segment zullen er zich dus zo goed als geen prijswijzigingen voordoen.

Speculatie

«Neen, daar geloof ik helemaal niets van,» reageert Guy Van Steertegem, directeur van Febelhout. «De prijs van het hout is namelijk ook afhankelijk van een aantal andere factoren. Ten eerste is het heel arbeidsintensief om de omgewaaide bomen, die overal in het bos verspreid liggen, te verzamelen. Daarenboven kan al dat hout niet onmiddellijk verwerkt worden, en moet het dus gestockeerd worden. Om de kwaliteit te bewaren komen er speciale producten aan te pas en moet het hout nat gehouden worden. Ook dat kost geld. Ten derde is het rampgebied niet bij de deur, en moet het schadehout naar hier getransporteerd worden. Deze drie factoren zullen volgens mij voor een omgekeerd effect zorgen. Los van enkele speculatieve reacties op korte termijn, bestaat de kans zelfs dat het hout over een langere periode duurder zal worden. Het kappen van gezonde bomen ligt immers stil, waardoor meubelmakers in verder gelegen gebieden onbeschadigd hout moeten aankopen.»

Sappi

Ondertussen weten ook de papierfabrikanten nog niet goed wat het effect van de stormschade zal zijn. Cobelpa, de Belgische federatie van papierproducenten, denkt dat zelfs indien de houtprijs beïnvloed wordt, het papier niet goedkoper zal worden. De meerderheid van de producenten maakt immers houtvrij of gerecycleerd papier. Alleen de fabrikanten van houthoudend papier (voor duur reclamedrukwerk), zoals Sappi in Lanaken, worden min of meer geconfronteerd met de gevolgen van de stormschade.

«Inderdaad, maar de transportkosten en de stockage zullen de voordelen snel teniet doen,» zegt Paul Lemmens, hoofd 'raw materials' bij Sappi Lanaken. «De houtbedrijven uit het rampgebied kunnen op dit moment wel van de situatie profiteren, zolang zij het stormhout niet moeten opslaan. De hele industrie heeft er alle belang bij dat de omgewaaide bomen zo snel mogelijk verwerkt worden. Anders krijgen we binnen enkele jaren af te rekenen met beschimmeld of breekbaar hout dat nu gestockeerd wordt.»