Honderd vrouwen klagen over hun mannen in 'Goedele Life!'

Vanavond ontvangt Goedele honderd vrouwen in de studio en dat zullen de mannen geweten hebben. Zij moeten buiten blijven, zij het op een plaats waar ze volop troost kunnen zoeken: aan de bar. Met een pint in de hand kunnen ze luisteren naar de klachten die de dames met vereende krachten over hen gaan spuien: mannen zijn egoïsten, ze denken alleen aan seks, ze zijn lui, kunnen of willen nauwelijks hun gevoelens tonen,... Met andere woorden, met mannen niks dan last.

BR>Wij vroegen alvast aan vier vrouwen: gooi het er maar uit.

Goedele: «Veeleisender geworden»

«Het is zeker waar dat vrouwen en mannen elkaar niet goed verstaan,» weet Goedele. «Er zijn nu eenmaal dingen die je beter met een vriendin bespreekt. Je komt binnen op het werk en de secretaresse ziet meteen aan je manier van doen dat er iets scheelt en begint daarover te praten. Maar je vaste partner heeft het niet in de gaten. En als je dan uitlegt dat je een probleem hebt, zijn mannen vaak meteen geneigd een

oplossing

te zoeken om het probleem uit de wereld te helpen. Hebben ze geen oplossing, dan zwijgen ze, terwijl erover willen praten, het willen luchten.»

«Ik geef toe dat we veeleisender zijn geworden ten opzichte van de mannen. Vroeger had je een goede man als hij zijn pree afgaf en als hij je, bij wijze van spreken, niet sloeg. Nu heb je een goede man als hij er verzorgd uitziet, als hij goed over zijn gevoelens kan praten, als hij weet welke was bij welke was past.»

«Als je naar jonge mensen kijkt, merk je dat de beide geslachten naar elkaar toe groeien omdat ze elkaar steeds beter begrijpen. Jonge mensen kunnen vaak wél goed over gevoelens praten, ze snappen redelijk goed hoe vrouwen in elkaar zitten. Dat heeft ook veel te maken met het gemengd onderwijs, waarbij jongens en meisjes van kindsbeen af met elkaar omgaan.»

Mitta Van der Maat: «Ze zijn te volgzaam»

«Ik vind de meeste mannen nogal dom,» zegt actrice Mitta Van der Maat. «Je kunt ze bijna alles wijsmaken, ze lopen blindelings achter hun ego aan. Desmond Morris heeft ook bewezen dat ze veel te volgzaam zijn. Het is bijvoorbeeld een misvatting te denken dat al die oorlogen het gevolg zijn van mannelijke agressiviteit. De oorzaak is veeleer te zoeken in hun gehoorzaamheid.»

Met meer vrouwen aan de macht zou er dus minder oorlog zijn? «Met één vrouw die toevallig eerste minister is, los je niks op,» antwoord Mitta. «Kijk maar naar Margaret Thatcher, die was nog erger dan mannen omdat ze functioneerde in een mannelijk bestel. Wij zijn met 60 procent vrouwen in de maatschappij, maar we nemen nog geen 10 procent van de beslissingen. Als vrouwen echt het heft in handen zouden nemen, zou de wereld er anders uitzien.»

Welke kleine dagelijkse ergernissen moet ze zoal overwinnen ten opzichte van haar eigen man, Luk Wyns? «Luk heeft de hebbelijkheid dat hij de schroefdoppen op flessen niet dichtdraait na gebruik. Het gebeurt geregeld dat ik een fles uit de koelkast neem en dat die op de grond valt. Spuitwater bruist niet meer, de ketchup is wijlen. En nog zoiets: Luk kan heel goed koken maar als eenmaal alles klaar is, laat hij in de keuken één grote puinhoop achter.»

Ilse Demeulemeester: «Man komt van Mars»

«Ik vind het verkeerd om alle mannen over één kam te scheren. Er zijn zoveel individuele verschillen,» hoedt Ilse Demeulemeester zich voor dooddoeners. «Ik denk wel dat vrouwen altruïstischer zijn, toegeeflijker ook. Toen ik nog samenwoonde dacht ik achter de kookpotten in de eerste plaats aan hetgeen mijn vriend graag at, als vrouw cijfer je jezelf dan weg. Mannen doen dat niet, die maken gewoon klaar wat ze zelf graag eten.»

«Vrouwen zijn ook fijngevoeliger,» gaat ze door. «De vrouw komt van Venus, de man komt van Mars, daar schuilt wel enige waarheid in. Ook als een man fijngevoelig is, laat hij het niet altijd merken. Misschien heeft dat te maken met de kuddegeest. Het wordt hem in de opvoeding ook ingelepeld: een man moet hard zijn, hij moet carrière maken. Wanneer een vrouw dat ook wil, krijgt ze daarvoor weinig begrip. De zorg voor het huishouden wordt dan toch aan haar overgelaten. Maar ook hier moet je niet veralgemenen.»

In tegenstelling met Goedele, heeft Ilse niet de indruk dat we veel vorderingen maken op het gebied van wederzijds begrip. «Hoe materialistischer en hoe oppervlakkiger de wereld, hoe moeilijker het wordt. Maar je kan dat overwinnen. Als we ons bewust zijn van het essentiële en er is goede wil van twee kanten, dan komt de rest vanzelf.»

Martine Jonckheere: «Soms zijn het net kinderen»

«Ik erger me niet vaak aan mannen, ik houd meer van mannen dan van vrouwen,» is de eerste reactie van Martine Jonckheere. «Mannen zoeken minder problemen, ze zijn minder jaloers en veel toleranter. Er is wel een type dat me niks zegt: de macho. Die laat ik links liggen, maar ik erger er me niet aan.»

«Mannen gedragen zich wel vaak als kinderen,» spijkert ze haar mening lichtjes bij. «Kijk naar het succes van iemand als Pamela Anderson. Die heeft sex-appeal maar vanaf het moment dat ze haar mond opendoet merk je dat ze weinig te vertellen heeft. Toch zijn er hele hordes mannen die op die Pamela geilen, ze zien alleen maar één facet van haar en de rest vergeten ze. In het dagelijkse leven kom je dat vaak tegen. Vrouwen winden mannen makkelijk om hun vinger. Een enkele keer doorzien mannen het spelletje en doorprikken ze die pose. Daar heb ik dan wel respect voor.»

«We leven natuurlijk in een mannenwereld. De houding van bepaalde mannen dwingt je er soms toe om je feministisch op te stellen en in de verdediging te gaan, ook al wil je dat eigenlijk niet. Ook in mijn vak worden de scenario's meestal door mannen geschreven en vrouwen krijgen zelden dragende rollen, terwijl er zoveel sterke vrouwen zijn. Kijk maar naar Jeanne d'Arc, Coco Chanel, George Sand, Moeder Theresa.»