Sting wint geen nieuwe fans

Artiesten hebben een druk leven. Donderdagavond stond Sting in Wijnegem nog te swingen tussen het antiek in de nieuwe zaak van antiquiair Axel Vervoordt en vrijdagavond mocht de Engelse popmiljonair het Europese luik van zijn 'Brand New Day'-toer aftrappen in de Zenith Arena in de Franse stad Rijsel. De bomvolle concerttempel genoot van een mooi, maar weinig verrassend concert.

BR>

Nochtans kiest Sting op plaat opnieuw voor het avontuur: op zijn recente cd 'Brand New Day' flirt hij met raï, Franse rap, gospel en country en bewijst hij zijn goede smaak door gaststerren als Stevie Wonder, James Taylor en Cheb Mami uit te nodigen. Goed voor verrassend positieve kritieken van poprecensenten en goeie verkoopscijfers.

Logisch dus dat de Zenith Arena vrijdag goed vol zat voor het eerste Franse concert - Sting doet zo maar eventjes twaalf concerten in Frankrijk - van de populaire artiest. Al werd met één blik in de zaal duidelijk dat de popster tijdens deze toer geen nieuwe fans zal winnen. Vrijdag waren het vooral late twintigers, jonge dertigers en gezinnen die voor een avondje Sting kozen.

De fans kregen waar voor hun geld: twee uur lang namen Sting en zijn zevenkoppige begeleidingsband het publiek mee op een muzikaal uitgebalanceerde reis door heel zijn carrière. De nieuwe liedjes werden enthousiast onthaald, maar de handen gingen pas echt op elkaar toen de

greatest hits

en de Police-toppers uit de kast werden gehaald.

Alleen jammer dat veel van die popklassiekers niet echt konden overtuigen. 'If You Love Somebody Set Them Free', 'Roxanne', 'Every Little Thing She Does Is Magic' en de akoestische bis 'Message In A Bottle' waren om in te kaderen, maar het obligate 'Every Breath You Take' werd al te gladjes afgehaspeld.

Sting had wel de moeite genomen om sommige liedjes in een nieuw jasje te steken en af en toe was er plaats voor jazzy improvisaties, maar elke keer het leuk begon te worden, koos de popster er toch weer voor om veilig binnen de lijntjes te kleuren. Waarschijnlijk geeft de man zijn fans gewoon wat ze willen, maar wij hebben thuis nog eens 'Bring On The Night' opgezet en besloten dat het spelplezier van die schitterende live-cd vandaag is ingeruild voor risicoloos popamusement.

Sting geeft op 15 maart een concert in Flanders Expo, Gent. Info en tickets: 070/34 56 78.