Energiesnoeiers komen aan huis

Print
Vanaf volgend jaar worden laaggeschoolden opgeleid om aan huis energiebesparende klussen op te knappen. Vlaams minister voor Sociale Economie Kathleen Van Brempt (sp.a, foto) maakt volgend jaar 1,3 miljoen euro vrij om 120 banen te creëren in de energierenovatie.
Honderd banen zijn gereserveerd voor laaggeschoolden en langdurig werklozen. Daarnaast komen er twintig begeleiders. Aanleiding voor het project is het behalen van de Kyoto-norm.

"Eigenlijk moet elk gezin die norm halen, maar zover is Vlaanderen lang niet. In de huidige woningmarkt zit nog veel potentieel voor energiebesparing. Een gezin kan gemiddeld tot 30 procent energie, en dus geld, besparen, door zeer eenvoudige ingrepen zoals het plaatsen van spaarlampen, een douchespaarkop of iets complexere ingrepen zoals muur- en dakisolatie. Die karweien kunnen 'energiesnoeiers' doen", aldus Van Brempt.

Van Brempt spiegelt zich aan het succes van de kringloopwinkels. "Ik heb de Koepel voor Kringloopcentra de opdracht gegeven dit project uit te werken. Ze hebben hier ervaring mee, want 15 jaar geleden hebben ze net hetzelfde gedaan door de kringloopwinkels uit te bouwen", klinkt het.