Omkoping van een Poolse voetballer? "Wij weten van niets"

Print
De Poolse verdediger Jacek Bak (foto) zou woensdag in Brussel benaderd zijn om de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Polen van woensdagavond te beïnvloeden, meldt de Poolse pers.
Volgens de Poolse radio RMF zou Bak een som beloofd zijn van 10.000 euro om op een of andere manier de wedstrijd te manipuleren. Volgens de RMF-journalist gaf Bak niet meer details over het voorstel. Naar eigen zeggen werd de Poolse verdediger Jacek Bak woensdag benaderd om de EK-kwalificatiewedstrijd van woensdagavond in en tegen België te manipuleren, maar de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zegt momenteel van niets te weten.

"Wij weten momenteel helemaal van niets", vertelde KBVB-woordvoerder Nicolas Cornu aan het persagentschap Belga. "De enige informatie die we hebben, is dat ene lijntje in de krant. Het enige wat we kunnen doen, is afwachten. Het is aan de Poolse federatie om contact op te nemen met de Europese Voetbalbond Uefa, die bevoegd is in deze kwestie. De Poolse federatie heeft ons voorlopig nog niet gecontacteerd, en wij zijn ook niet direct van plan om hen te contacteren".

De 33-jarige Bak, die bij het Qatarese Al-Rayyan ploegmaat is van Emile Mpenza, deed zijn onthulling woensdagavond na de wedstrijd, die Polen met 0-1 had gewonnen. "Ik heb een bizar telefoontje gekregen voor de wedstrijd", vertelde hij volgens verscheidene Poolse en Belgische kranten. "Men heeft me voorgesteld om de wedstrijd tegen België te verkopen".

Volgens de Poolse krant Dziennik zou Bak de som van 10.000 euro aangeboden zijn om een fout te maken in zijn eigen strafschopgebied. Bak zelf wilde echter niets meer over de zaak kwijt.

De kapitein van de Poolse selectie, Maciej Zurawski, bevestigde het verhaal van zijn ploegmaat, maar probeerde het te minimaliseren. "Jacek heeft het met gezegd, maar we hebben het er niet lang over gehad. Laat ons er geen grote zaak van maken", vertelde hij in de krant Gazeta Wyborcza.

Ook Jan Tomaszewski, ex-doelman van de Poolse nationale ploeg, wist niet goed wat hij met het verhaal aan moest: "Als deze poging tot omkoping effectief heeft plaatsgevonden en als Jacek Bak bewijzen heeft, zal hij beschouwd worden als een held. Maar ik zou niet in zijn schoenen willen staan als het slechts om een grap gaat. De Belgen zullen deze zaak niet zo laten. Er zal zeker een onderzoek komen en ze zullen wachten op de beslissingen van de Uefa. De Belgen riskeren om uitgesloten te worden van het kampioenschap (...). Jacek Bak riskeert om geschorst te worden of zelfs om een levenslang speelverbod te krijgen".