Anciaux geeft startschot Vlaamse week van de Smaak

Print
Met een geblinddoekte proefsessie in het groentemuseum (Grom) van Sint-Katelijne-Waver heeft Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) donderdag het startschot gegeven van de eerste Vlaamse Week van de Smaak.
Tien dagen lang organiseren scholen, restaurants, musea en culturele verenigingen in totaal 700 evenementen, kooksessies, lezingen en proeverijen, verspreid over heel Vlaanderen. Ook zetten voedingsbedrijven en onderzoekscentra hun deuren open voor het grote publiek, allemaal om het smakenpallet van de Vlaming grondig uit te breiden.

Anciaux wil gastronomie een belangrijk onderdeel maken van het Vlaamse cultuurbeleid en jong en oud vertrouwd maken met andere eetculturen in onze samenleving. "In Vlaanderen kan je immers de hele wereld ontdekken op je bord," zei hij.

Een groepje leerlingen uit de Mechelse Vrije basisschool "De Luchtballon" schotelden de minister in het groentemuseum een hapje voor op basis van de "vergeten" Vlaamse groente pastinaak.

Anciaux wil van de smaakweek een jaarlijks evenement maken, telkens in de derde week van november. "Zwitserland begon er zes jaar geleden mee, Frankrijk schoof later mee aan tafel en na België tonen Nederland en Australië ook interesse," aldus Anciaux.

De minister wil vanaf 2007 ook werk maken van een kwaliteitslabel voor restaurants die kindvriendelijk zijn. Peter van de Vlaamse week is Peter Goossens, chefkok van het bekende "Hof van Cleve" uit Kruishoutem.
Hasselt werd voor de eerste editie gebombardeerd tot "Stad van de Smaak" en sluit het evenement op 25 november af met een poging om het wereldrecord soep koken te verbreken.