Xtc-labo Nederweert met linken naar België mogelijk grootste Europa

Print
De rechtbank in het Nederlands-Limburgse Roermond is donderdag gestart met de behandeling van het dossier tegen zeventien mensen die betrokken waren bij een grootschalige xtc-productie.
In het Nederlands-Limburgse Nederweert-Eind en in Voerendaal werden in november 2005 respectievelijk een xtc-laboratorium en een opslagplaats voor chemicaliën aangetroffen.

Ook in Veldwezelt dook een opslagplaats van chemicaliën op. In een boerderij in Schakkebroek (Herk-De-Stad) ontdekten speurders een productieplaats voor xtc. Daar namen ze 75 kilo zuivere speed in beslag.

Het xtc-laboratorium in Nederweert-Eind was het grootste van Nederland en vermoedelijk ook het grootste ooit in Europa, aldus de officier van justitie G. Robben donderdag voor de rechtbank in Roermond.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft aan de hand van de aanwezige grondstoffen, de al geproduceerde stoffen en het gevonden afval berekend dat er 9 miljoen xtc-pillen geproduceerd konden worden.
De bende achter het laboratorium zou sinds 2003 in totaal bijna 100 miljoen xtc-tabletten hebben geproduceerd. De straatwaarde in Nederland bedraagt 400 miljoen euro.