Rook verbranding autobanden Houthalen wel degelijk giftig

De stoffen die vrijkwamen bij verbranding van de autobanden op het industrieterrein Europark in Houthalen zijn giftig. Vooral de uitstoot van benzeen, dat kankerverwekkend is, vormt een gevaar.

Belga

Dat heeft de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) donderdag gemeld.

"Bij de verbranding van banden wordt er veel roet gevormd dat afkomstig is van de synthetische rubber die in de banden is verwerkt. De rook is vooral giftig door de grote hoeveelheid benzeen die vrijkomt bij de verbranding", zegt Wannes Heirbaut van de KVAB.

Ook de zware metalen die vrijkomen bij de verbranding van autobanden kunnen gevolgen hebben. "Vooral kwik, wat zeer vaak verwerkt wordt in autobanden, kan zeer zware gevolgen hebben voor de gezondheid. De stof is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen", aldus Heirbaut.

Bij de verbranding van autobanden komen nog andere zware metalen vrij zoals lood, chroom, cadmium, beryllium, arsenicum en veel zink.

"Deze stoffen zijn ook gevaarlijk voor de mens. Lood is bijvoorbeeld erg schadelijk voor het zenuwstelsel en cadmium voor de lever en milt", besloot Heirbaut.

Aangeboden door onze partners