Twee zware bedrijfsbranden

Print
Vannacht zijn twee zware bedrijfsbranden uitgebroken. Een in een bandenbedrijf in Houthalen, de andere in een deurenfabriek in Aarschot.
De zware brand op het industrieterrein Europark in Houthalen heeft twee bedrijven volledig in de as gelegd. De brandweer hoopt de schade in nog twee andere bedrijven te beperken.

Het vuur brak donderdag rond 3.15 uur uit. Bij aankomst van de brandweerkorpsen van Genk en Heusden-Zolder was er een ontploffing van een gasfles in het bandenbedrijf Diroco International. In een mum van tijd stond het bedrijf in lichterlaaie. Het vuur sloeg snel over naar Padital, een firma voor het versnijden van polyetherschuim. Intussen waren onder meer de korpsen van Lommel, Hasselt, Bree, Bilzen en Leopoldsburg ter versterking opgeroepen.

De brand was moeilijk te bestrijden, omdat het vuur in een oud bedrijvencomplex woedde, waar de fabrieken met elkaar verweven lagen. Het vuur sloeg over naar IVS, een bedrijf voor het oliën en vernissen van houtproducten en ook een vierde firma werd door de vlammenzee bedreigd. De brand veroorzaakte een dikke zwarte rookpluim. De rook zorgde voor hinder, maar gelukkig stond er veel wind. Er vielen geen gewonden. Het rampenplan werd niet afgekondigd. De spuitgasten zullen nog de hele dag nablussen. Het bluswater wordt opgepompt vanuit het recreatiedomein Kelchterhoef. De oorzaak van de brand is onbekend.

In een loods van een meubelfabriek aan de Nijverheidslaan in Aarschot is woensdagnacht omstreeks 1 uur brand uitgebroken. Verschillende brandweerkorpsen kwamen ter plaatse, maar omstreeks 6 uur was het vuur nog altijd niet onder controle. Dat bevestigt de brandweer van Aarschot. De meubelfabriek is gelegen op een bedrijventerrein. Alle omliggende wegen zijn afgesloten, aldus de brandweer.

De brandweer van Aarschot kreeg versterking van de korpsen van Leuven, Diest, Heist-op-den-Berg en Scherpenheuvel. De precieze omvang van de schade is nog niet duidelijk.