MAN lanceert vijandig bod op Scania

Print
MAN, de derde grootste vrachtwagenfabrikant van Europa, heeft een vijandig overnamebod gelanceerd op zijn Zweedse concurrent Scania.
Diens aandeelhouders krijgen tot 11 december de tijd om hun aandelen in te leveren. In geval de overname slaagt, ontstaat de grootste vrachtwagenfabrikant van Europa.

MAN verwacht dat de Europese concurrentie-autoriteiten op 6 december het licht op groen zullen zetten voor de overname. De Duitsers "zijn optimistisch" dat hun project zal slagen.

MAN verhoogde vorige maand zijn bod op Scania van 9,6 tot 10,3 miljard euro, maar de raad van bestuur van Scania verwierp het bod toen wegens "te laag". Het Duitse bedrijf richt zich donderdag daarom rechtstreeks tot de aandeelhouders. MAN bezit al 14,54 procent stemrecht in het kapitaal van Scania.

Volkswagen is de grootste aandeelhouder van zowel MAN als Scania. Het autoconcern had beide partijen tot vrijdag de tijd gegeven om een "vriendschappelijke oplossing" uit te werken. Het wil MAN ook alleen steunen als die minstens 56,01 pct van de aandelen met stemrecht in Scania achter zijn bod kan scharen. De tweede grootste aandeelhouder, het Zweedse Investor, verwierp eerder al het bod van MAN.

De bieding loopt van 20 november tot 11 december, maar kan nog worden verlengd.
De twee grootste vrachtwagenconstructeurs in Europa zijn momenteel DaimlerChrysler en Volvo.