Porsche klaar voor machtsgreep bij vw

Print
De krijgskas is goed gevuld en inmiddels heeft sportautoproducent Porsche besloten zijn aandeel in Volkswagen verhoogd tot 29,9 procent.
In Duitsland wordt druk gespeculeerd over de definitieve machtsgreep van Porsche bij VW. In januari vraagt Porsche aan zijn aandeelhouders toestemming voor een extra emissie die het bedrijf een slordige 8 miljard euro zou opleveren, voldoende voor een volledige overname.

Porsche ontkent dat het daarop uit is. "Er bestaan geen plannen om het aandelenbezit boven de grens van 30 procent uit te laten stijgen." Boven die grens zou Porsche gedwongen zijn de andere aandeelhouders een overnamebod te doen.

Analisten rekenen er echter wel op dat Porsche minimaal die optie open wil houden. Inmiddels heeft de Amerikaanse investeerder Brandes zijn aandeel in Volkswagen sterk ingekrompen. De op twee na grootste investeerder in VW uitte de laatste dagen stevige kritiek op de beslissing om topman Pischetsrieder te vervangen na druk van Porsche-topman Piëch (foto), die zijn eigen vertrouweling Martin Winterkorn lanceerde.

Een groep investeerders rond Piëch zou inmiddels ook VW-aandelen aan het vergaren zijn. Zelf heeft de voormalige baas van VW 13 procent van de aandelen in het Volkswagen-concern. Daarmee heeft de autotycoon in feite al de volledige controle bij het autobedrijf.

Ferdinand Piëch was tot 2002 de baas bij Volkswagen. Ook zijn vader en grootvader werkten bij het bedrijf. Opa Piëch was de bedenken en ontwerper van de Kever.