Oorlogstegenstander delft onderspit in strijd om post Congresleider VS

Print
Dat de overwinning van de Democraten bij de recente gedeeltelijke parlementsverkiezingen in de VS niet de prelude is van een Amerikaanse terugtrekking uit Irak, is donderdag nogmaals gebleken.
De Democraten kozen met 149 stemmen tegen 86 als leider van het voortaan door hen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden niet de verklaarde oorlogstegenstander John Murtha, maar de "centrumfiguur" Steny Hoyer.

Hoyer was tot dusver vicefractieleider van de Democraten in het Huis. Ondanks steun van Nancy Pelosi, die eerder donderdag tot -allereerste vrouwelijke- voorzitter van het House of Representatives was verkozen, haalde Murtha het dus niet. Vietnamveteraan en ex-marinier Murtha gooide vorig jaar als allereerste de knuppel in het hoenderhok door een onmiddellijke terugtrekking van de VS-troepen in Irak te eisen.

De stemming wijst er op dat de Democraten zich vooralsnog niet geroepen voelen om een radicaal anti-oorlogsstandpunt in te nemen, al wordt de anti-oorlogsstemming in de VS als de hoofdreden gezien voor de Democratische verkiezingsoverwinning, die eerder een afstraffing van de Republikeinse partij was dan een eigen verdienste.