Blair komt voor jaareinde met nieuwe anti-terreurwet

Print
De Britse regering dient nog voor het einde van het jaar een nieuwe terreurbestrijdingswet in bij het parlement. Dat heeft premier Tony Blair donderdag bekendgemaakt.
De Britse regering wil onder meer de termijn verlengen dat terreurverdachten in voorarrest mogen worden gehouden zonder dat er een aanklacht tegen hen wordt opgesteld. Op het ogenblik is dat maximaal 28 dagen, terwijl de regering een termijn van negentig dagen wil invoeren. Dat stuitte vorig jaar op bezwaren in het parlement, maar Blair wil opnieuw onderzoeken of het oprekken van die termijn haalbaar is.

Woensdag werd in de Britse troonrede Blairs wetgevingsagenda bekendgemaakt met betrekking tot de laatste fase van zijn premierschap.
Blair, die binnen een jaar het veld zal ruimen, gaat zich naast met nieuwe terrorismewetgeving ook bezighouden met maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken en modernisering van de Britse sociale voorzieningen.

De Britse regering zal waarschijnlijk een voorstel indienen om de pensioengerechtigde leeftijd geleidelijk te verhogen van 65 jaar nu naar 68 jaar in 2046.