«Onze reputatie verdedigen»

ZVK Ford Genk leek voorbestemd om de heerschappij van Hasselt over te nemen, maar het lijkt moeilijker om aan de top te blijven dan er te komen. Genk stilde zijn sportieve honger met drie titels op rij, maar vergat toekomstgericht te werken. Hierdoor beleefde het vorig seizoen al de keerzijde van de medaille om in de huidige campagne in het spreekwoordelijk gat te vallen.

GENK Carl COOPMANS

BR>

Met de nieuwjaarswensen kwam echter de heuglijke tijding dat Genk terug werk gaat maken van zijn sportieve uitstraling die het aan zijn status verplicht is. Het moet als muziek in de oren geklonken hebben van Gert Pans, de 31-jarige doelman met de langste staat van dienst binnen de club.

«Welgeteld elf seizoenen. Met als hoogtepunten ondermeer vier landstitels waarbij de laatste drie onder Luc Reul nog vers in de herinnering liggen. Vorig seizoen zou ik geen sabbatjaar wil noemen. Wij deden tot de laatste wedstrijd nog mee voor een play-off-ticket en hadden tegen Koersel, na een uitstekende remonte in de competitie, de beslissende partij kunnen winnen. Over dit seizoen zijn we vlug uitgepraat. Het is minder dan kleurloos. Dat doet pijn voor een winnaarstype als ik. Ik ben op en top clubspeler. Een Genk-man. Ik wil altijd en overal winnen waarbij de manier waarop ook belangrijk is. Genk heeft op dat vlak trouwens een reputatie te verdedigen, maar spijtig genoeg zijn we er niet voor gewapend.»

Maurissen

«Het bestuur en de spelers hebben het begrepen,» aldus Pans. «Ze hebben in eigen boezem durven kijken en toen coach Slechten bekend maakte omwille van professionele redenen op het einde van het seizoen te stoppen, is alles in een stroomversnelling gekomen. Ik ben als kapitein van de ploeg naar het bestuur gestapt en heb laten voelen welke richting ik uit wou. Met Urbain Maurissen komt de meest voor de hand liggende coach naar Genk. Een man die overal - zelfs nu in Beverst met die jonge, onbekende spelers - resultaat heeft gehaald. De kern zou versterkt worden met een zestal spelers. Een duidelijke wenk naar de huidige groep. Ik hoop dat bepaalde spelers gaan beseffen dat ze opnieuw zullen moeten presteren, willen ze hun positie hier vrijwaren.»

«Charleroi komt net op tijd voor ons. Wij hebben heel wat recht te zetten en niets is zo ideaal als een topmatch. Als Genk goed draait, moet het niemand vrezen. Dat bewezen we eerder al tegen St.-Truiden en Koersel. Als ploeg kunnen we veel, maar we hebben problemen om het spel zelf te maken. Onder Reul had Genk zijn alom gekend, maar ook telkens efficiënt systeem. Nu moeten wij met individuele flitsen het resultaat bepalen. We proberen vanavond St.-Truiden een handje toe te steken want voor mij mag de landstitel gerust in Limburg blijven.»