Afgezette Cambodjaanse partijleider stapt over naar rivaal

Print
De in oktober afgezette leider van de Cambodjaanse, koningsgezinde Funcinpec-partij, prins Norodom Ranariddh, is donderdag benoemd tot leider van een naar hem genoemde partij, voorheen bekend als het Khmer Front.
Ranariddh sprak van "de eerste noodzakelijke stap" om zijn politieke carrière voort te zetten.

Funcinpec maakte 18 oktober bekend dat Ranariddh als leider aan de kant was gezet, omdat hij te vaak en te langdurig in het buitenland vertoefde. Ook werd hem incompetentie verweten en zou het ontslag nodig zijn om de geloofwaardigheid van de partij op te vijzelen met het oog op verkiezingen in 2007 en 2008. Ranariddhs grote rivaal, premier Hun Sen, had aangedrongen op het vertrek van Ranariddh. Hun Sen is de leider van de Cambodjaanse Volkspartij, waarmee de kleinere Funcinpec-partij samen in de regering zit.

Aanhangers van Ranariddh binnen Funcinpec probeerden een nieuwe partij rond hun afgezette leider op te richten, maar werden daarin op bureaucratische gronden gedwarsboomd door het ministerie van binnenlandse zaken.

Ranariddh is een zoon van de vroegere koning Norodom Sihanouk, die Funcinpec oprichtte. Mede doordat Sihanouks naam eraan was verbonden kon Funcinpec in 1993 de onder auspiciën van de Verenigde Naties gehouden verkiezingen winnen.
Onder Ranariddh ging het echter snel bergafwaarts met de partij, die de verkiezingen in 1998 en in 2003 verloor van de Cambodjaanse Volkspartij.