Zimbabwe stelt compensaties voor aan onteigende blanke boeren

Print
Zimbabwe heeft donderdag meer dan duizend blanke boeren een financiële tegemoetkoming aangeboden voor hun boerderijen in het kader van de omstreden landbouwhervorming door de regering van president Robert Mugabe.
In een bijlage van vier bladzijden in de staatskrant The Herald roept staatssecretaris voor Grondbeleid Ngoni Masoka de onteigende boeren op, dringend contact op te nemen met het ministerie.

Zimbabwe begon in 2000 een omstreden landbouwhervorming die uitmondde in de verdrijving van blanke eigenaren van minstens 4.000 landbouwbedrijven.
De officiële bedoeling was ze te herverdelen onder de zwarten zonder grond om het onevenwicht dat was ontstaan door de Britse kolonisatie weg te werken.

Mugabe had echter niet gereageerd toen oud-strijders van de onafhankelijkheidsoorlog van de jaren zeventig met geweld de blanke boeren verdreven en hun gronden in beslag namen.

De blanke boeren ontvingen donderdag met voorzichtigheid en scepticisme deze nieuwe regeringsmededeling, die erg mistig blijft over wat de werkelijke impact zal zijn.

Een 500-tal blanke boeren bleef in Zimbabwe, de overigen emigreerden naar Zambia, Mozambique of Nigeria. Het communiqué van de overheid maakt niet duidelijk of de compensatie gelijk is aan de waarde van de gronden of enkel van de landbouwinstallaties.

De oppositie en vele economen menen dat de landbouwhervorming een rampzalige daling heeft veroorzaakt van de landbouwproductie, de pijler van de Zimbabwaanse economie, momenteel in recessie met een inflatie van 1.000 procent, een werkeloosheid van 80 procent en een terugkerend tekort aan basisproducten.