Europees Parlement wil verbod op clusterbommen

Print
Het Europees Parlement heeft donderdag een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een wereldwijd verbod op het gebruik van clusterbommen en het afdwingen van naleving van verdragen die betrekking hebben op de productie en inzet van biologische wapens.
De motie komt op een tijdstip dat in Genève conferenties plaatsvinden over biologische en chemische wapens en het uitbannen van onmenselijke wapens.
Het Europees Parlement (EP) stelt dat een handhavingsmechanisme nodig is voor verdragen die betrekking hebben op de productie en verspreiding van massavernietigingswapens, zoals het in 1975 gesloten Verdrag inzake Biologische Wapens, dat de productie en het op voorraad houden van biologische wapens verbiedt.
De afgelopen jaren is echter bekend geworden dat onder meer Rusland en Irak, die het verdrag beide ondertekend hebben, er in het geheim biologische wapens op nahielden.

Het Europees Parlement steunt ook een oproep van de VN om het gebruik van clusterbommen te verbieden. Die werden afgelopen zomer op grote schaal ingezet door het Israëlische leger bij de strijd tegen de Libanese Hezbollah.
De VN pleitten vorige week voor een moratorium op het gebruik van clusterbommen, voorafgaand aan een bij voorkeur bij verdrag geregeld verbod.

Een clusterbom is een door vliegtuig, granaat of raket afgevuurde bom die vlak boven de grond tot tweehonderd kleinere explosieven lanceert.