Vreugde in het oosten van Congo na Kabila's overwinning

Print
Na de aankondiging woensdag dat uittredend president Joseph Kabila van Congo de presidentsverkiezingen heeft gewonden, zijn de inwoners van het oosten van het Afrikaanse land uitgelaten de straat opgetrokken.
In Kinshasa heerste een angstige stilte en in het westen bleef het kalm, zo heeft Radio Okapi van de VN donderdag omgeroepen. De onafhankelijke kiescommissie (CEI) liet woensdag weten dat Kabila met 58 procent van de stemmen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen is herkozen. Zijn uitdager, vicepresident Jean-Pierre Bemba, strandde op 42 procent.

In het oosten van het land, de bakermat van Kabila, trok de bevolking in grote steden als Goma, Kisangani, Bukavu, Kindu en Lubumbashi de straat op om luidruchtig en uitbundig de overwinning van de president op de "ex-rebel" te vieren. Bij al die vreugdetaferelen zijn geen incidenten gemeld, aldus Radio Okapi. In de hoofdstad Kinshasa, die vooral door Bemba werd ingepalmd, heerste een drukkende stilte, af en toe doorbroken door lawaai dat aanhangers van Kabila maakten. De straten waren verlaten en in de administratieve wijk patrouilleerden soldaten van de VN.

De in de hoofdstad druk bekeken televisiestations van Bemba zonden muziekclips uit, terwijl de zenders uit het Kabila-kamp overvloedig de zege van de president becommentarieerden.