«Beste middenkoppel»

In het divisievolley slaat vooral fusieploeg Schuvoc Herk-de-Stad in haar rush naar eerste nationale gensters. Superfavoriet Breendonk ging al voor de bijl en trainer-coach Sigi Celis maakt zich op voor een ijzersterke tweede ronde. Celis zwaait de lof van spelmaker John Mac Cluskey en middenmannen Dave Joyce (2m02) en Gunther Van den Eynde zonder de inzet van de andere jongens te minimaliseren. De gebroeders Schils, Frank Claes, Frank Dethier, Rudy Smets, Davy Vaes, libero Tom De Bruycker, Thijs Swinnen en Bart en Wim Dilliën droppen allemaal hun duit in het Schuvoc-zakje.

HERK-DE-STAD Leo PEETERS

BR>

Schuvoc Herk verloor zijn eerste wedstrijd van het seizoen (2-3) tegen Riemst, maar daarna weerklonk met negen op negen een ongeslagen symfonie. «Het had tien op tien kunnen zijn,» zeggen Celis en Mac Cluskey, «rekening gehouden met de totaal afgezwakte positie die Riemst momenteel bezet.»

Tegen outsider Lafelt, soms

super

en soms nergens, mag het voor Schuvoc niet fout lopen. De opener van het jaar 2000 werd sparrend voorbereid tegen Oud-Turnhout. «De eerste match na de winterstop kleurt altijd onzeker,» meent John Mac Cluskey. «Maar coach Sigi Celis zal alles in goede banen leiden.»

Celis rekent op Van den Eynde die een echte jumper is en verstandig staat te spelen. De afstand naar Hees bleek na zijn huwelijk een beetje te ver, maar de ambitie is daarom niet verminderd. «We hebben het beste middenkoppel van de hele reeks,» stellen Celis en Mac Cluskey. «In de kracht van ons centrum schuilt precies de zwakte van de concurrentie. Als onze receptie goed vlot, kan niemand aan ons tippen. Het middenblok werkt zo efficiënt, dat ook onze hoekspelers vaak kunnen toeslaan.»

Jong talent

Schuvoc is helemaal gewapend voor de toekomst. Achter Mac Cluskey wordt de 18-jarige Wim Dilliën (1m92) als tweede passeur klaargestoomd. Hij komt vooraan al sporadisch in voor de blokversterking. Het verdwenen Zonhoven in ereklasse koesterde in zijn kweekvijver nog een ander jong talent: Thijs Swinnen (17 lentes) die stevig komt opzetten. Ook Davy Vaes is nog altijd maar 19 jaar jong en toont fysieke kwaliteiten op overschot. Als dan zijn techniek nog wil volgen.

Maar vooreerst is het de kleine dappere en wilskrachtige Mac Cluskey, de vliegende Schot, die Schuvoc naar een hoger niveau tilt. «Hij kan als niemand anders de richting van zijn

pass

verbergen. Dat maakt het moeilijk voor de tegenstander,» glundert Celis. Na anderhalf jaar is ook Frank Claes (hernia) in het basisteam teruggekeerd. Hij vlamt er aardig op los. «Wij staan nu los aan de leiding,» zegt Mac Cluskey. «Vooral als collectief presteren we heel knap. Sigi Celis is de geknipte figuur om de groep scherp te houden. Wij hopen op een toffe zomer met de titel en de promotie.»