Turkije verbreekt militaire betrekkingen met Frankrijk

Print
Turkije heeft zijn militaire betrekkingen met Frankrijk voorlopig verbroken omdat de Tweede Kamer van het Franse parlement een wet heeft aangenomen die ontkenning van de genocide op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk strafbaar moet stellen.
Dat heeft de bevelhebber van de Turkse landstrijdkrachten, generaal Ilker Basbug, woensdag gezegd. De wet moet nog door de Franse Senaat en de president worden goedgekeurd.

De legers van Frankrijk en Turkije, beide NAVO-lidstaten, hebben in het verleden nauw samengewerkt en Turkije koopt ook veel Frans wapentuig. Turkije heeft echter al eerder Franse bedrijven op een zwarte lijst gezet in verband met de controverse rond de veronderstelde genocide.

Volgens Armeense schattingen werden er tussen 1915 en 1917 in het Ottomaanse Rijk op stelselmatige wijze 1,5 miljoen Armeniërs vermoord, maar volgens Turkije is het dodental veel lager en kan er niet van opzettelijke volkerenmoord worden gesproken. Volgens Turkije was het geweld slechts het bijkomende gevolg van het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk.