Drie Limburgse derby's

HEUSDEN -

Ra.C.

BR>Nog geen basketbal in de hoogste klasse, maar in de lagere nationale reeksen hervat men dit weekend de competitie. Op de affiche prijken zelfs drie onvervalste Limburgse derby's. In derde lijkt KBC Hasselt definitief uitgeteld voor de titel. Met de komst van Trubac St.-Truiden - knap presterend en nog steeds in de running voor de oppergaai - is het uitkijken of de ploeg van coach Delsaux zich kan opwerpen als scherprechter.

In vierde klasse kan leider Beringen thuis tegen Awans een veertiende zege op rij halen en is Maasmechelen-Heusden een regelrecht degradatieduel. De bezoekers komen gehandicapt aan de opworp. De 2m06 grote Koen Roost liep in de bekermatch tegen Lommel, twee dagen voor Kerstmis, een kniekwetsuur op. «Wat er precies scheelt weet ik zelf niet,» stelt de 20-jarige center. «Op 17 januari mag ik uit het gips en ga ik onder de scanner. Het enige wat ik nu weet is dat de knieschijf naar buiten is gesprongen en daarna terug op zijn plaats is gekomen.»

Dat zijn blessure een serieuze streep door de rekening van Heusden is, wil Koen Roost echter niet gezegd hebben. «De andere jongens gaan het nu opknappen,» is hij overtuigd. «We moeten gewoon verder gaan op ons elan. De vorige wedstrijden hebben we gewonnen én goed gespeeld. Waarom zou men zonder mij niet kunnen winnen?»

Ook over de behoudskansen van zijn ploeg is Koen Roost positief. «Er blijft nog een lange weg te gaan. Het kan nog alle kanten uit. Het is een reeks waarin iedereen van iedereen kan winnen.»

De vrouwenploegen van Echo Houthalen en Gems Diepenbeek (2de nat) staan zondag al voor de derde keer dit seizoen tegenover mekaar. Houthalen won de twee vorige confrontaties (competitie en Beker van België), heeft thuisvoordeel en is in eigen huis in competitieverband nog steeds ongeslagen. Gems, dat een zwakke competitie-aanhef kende, is echter aan een opmars bezig.