«Wij zijn de besten»

«Limburg heeft het niet voor de Punga's.» Of nog: «Punga was een noodzakelijk kwaad.» Het zijn maar twee van de uitspraken waarmee Michel Punga (56) uiting geeft aan zijn

colère

, zoals hij zelf zegt. Bij Anderlecht is hij ondertussen al meer dan zes seizoenen gewaardeerd jeugdtrainer en werd hij vorig jaar in de technische staf opgenomen. «Al wie bij Anderlecht zijn opleiding gehad heeft, speelt bij Anderlecht of komt elders in binnen- en buitenland goed aan de bak. Wij zijn gewoon de besten.»

MAASMECHELEN Jacky STIJVEN

BR>

Michel Punga was amper 22 en seminarist toen hij van het Congolese Don Bosco Kafubu in Lumumbashi (het voormalige Elisabethstad) door de paters Salesianen voor 800.000 frank - in die tijd een hele smak geld - naar Patro Eisden getransfereerd werd. Jarenlang speelde hij met Patro in tweede klasse. Daarna volgden nog Herve in derde en Spouwen in bevordering. In 1974 werd hij door toenmalig secretaris en jeugdvoorzitter Harry Lalieu als jeugdtrainer bij Patro gelanceerd. Van de miniemen tot scholieren had hij zes jeugdploegen onder zijn hoede. Nico Claesen dropte hij recht van de scholieren in het eerste elftal. Vital Borkelmans' ijzersterke karakter werd toen gekneed. «Ik hou niet van voetballers die alleen maar kunnen lopen. De bal het werk laten doen, dat is mijn parool. Techniek trainen. Dribbelen. Als een speler de richtlijnen niet volgde of naar de mensen achter de omheining luisterde, haalde ik hem gewoon van het terrein.

Wat weet hij van trainen. Waar zou hij dat geleerd hebben?

, werd er gezegd. Van pure colère ben ik toen trainersschool gaan volgen.»

Jeugdcoördinator

Toen Michel Punga als hoofdtrainer de eerste ploeg overnam en Patro niet van de degradatie kon redden, werd hij bedankt voor bewezen diensten. Na 7 jaar omzwervingen in provinciale afdeling (Zutendaal, Molenbeersel, Gellik) trok Patro Eisden hem opnieuw aan. Als jeugdcoördinator. «Alle jeugdploegen moesten volgens hetzelfde systeem spelen: 3-4-3. We kregen vaak pandoeringen en dat konden sommigen blijkbaar niet accepteren. Kortzichtig natuurlijk, want uiteindelijk zijn resultaten toch alleen voor de eerste ploeg belangrijk. Maar een degelijke opleiding krijgen of geduld hebben, ho maar. En weer kreeg ik de bons».

Anderlecht

David Paas, Krisje Vincken, Stijn Haeldermans, heel wat spelers uit de huidige A-kern van Maasland, het zijn maar enkele jeugdproducten die uit die werking voortgekomen zijn. «Hij is supergedreven, streng ook, maar hij weet je altijd te stimuleren, zijn trainingen zijn altijd anders», verklaart zoon Christophe, die nu bij Seraing speelt. «

Jij hebt iets meer dan al de andere jeugdtrainers.

Ik weet nog dat Anderlecht-scout Antoine Germeys hem zó typeerde», vertelt echtgenote Jetty. Germeys loodste Michel Punga, die ook de Uefa's van Tongeren getraind heeft, uiteindelijk naar Anderlecht. Daar brengt Punga de duiveltjes en preminiemen baltechniek bij, traint hij de eerstejaars scholieren en doet hij nog steeds aan scouting. «Drie man van achter en de keeper als libero. We spreken ook niet van back of linksbuiten, maar we hebben het over zones. Er is geen enkele andere ploeg in eerste nationale die het zo doet.» Maar is het niet precies in Anderlecht dat er zo weinig jeugd naar de eerste ploeg doorstroomt? «Anderlecht moet gewoon om de twee jaar een prijs pakken. Die druk kent geen enkele andere club in België. Daardoor staan er niet zo veel eigen jeugdspelers in de A-ploeg. Maar al wie bij Anderlecht opgeleid is, komt ofwel bij Anderlecht zelf ofwel elders altijd aan de bak. Ga maar eens na waar er in binnen- en buitenland overal ex-jeugdspelers van ons zitten. Weet je dat er momenteel eentje in Verona speelt en twee andere zelfs bij Barcelona? Wij zijn gewoon de besten.»

Vanavond ontvangt Maasland in het Patro-stadion leider in eerste klasse Anderlecht. Aftrap van deze oefenwedstrijd is om 19 uur. Seathouders van Maasland hebben gratis toegang. Zij kunnen hun toegangskaarten afhalen aan het loket 'reservaties'.