Officieren voor rechter wegens verduistering 2,2 miljoen euro

Print
Voor de correctionele rechtbank van Hasselt had donderdagnamiddag de inleidende zitting plaats tegen vier militairen en acht burgers die zich moeten verantwoorden voor schriftvervalsing, verduistering ten nadele van de Belgische staat en deelneming aan een criminele organisatie.
Tussen 1996 en 2000 zouden ze in totaal 2,2 miljoen euro verduisterd hebben. Vanaf maandag 8 januari 2007 begint de zaak met het verhoor van de twaalf beklaagden. De behandeling zou een hele week in beslag nemen.

Op de beklaagdenbank zitten onder meer een Belgische militair (50) uit het Nederlands-Limburgse Hoensbroek, een 45-jarige gepensioneerde militair uit Meise, een gepensioneerde zeevaartofficier (55) uit Brussel en een vrouwelijke militair (51) uit Deinze.

De gepensioneerde zeevaartofficier was tot 1999 aan de slag als de persoonlijke adviseur van prins Laurent. De militair uit Hoensbroek wordt beschouwd als het kopstuk van de bende, terwijl de drie anderen deel zouden uitmaken van de criminele organisatie.

Door verscheidene firma's en zelfstandigen werden in totaal 280 valse facturen en bestelbons opgesteld, gericht aan de aankoopdienst van de Belgische zeemacht in Evere. De leveringen of prestaties hadden bijna nooit plaats, terwijl de facturen wel ter betaling afgetekend waren door de officieren.
Ze sjoemelden met de fictieve facturen om te vermijden dat de resterende werkingskredieten voor 1996, '97 en '98, die door de staat aan de krijgsmacht waren toegekend, terug aan de schatkist werden gestort.