Scenarioschrijver Paul Schellekens blikt terug op 750 afleveringen van 'Thuis'

BRUSSEL - De dood van dokter Walter de Decker, de buitenechtelijke relaties van Frank Bomans, de rivaliteit tussen Marianne en Rosa en de verkrachting van Jenny's dochter Bianca: het zijn slechts vier van de honderden verhaallijnen uit de succesvolle soap 'Thuis' die uit de pen van Paul Schellekens zijn gekomen. Vanavond zendt TV1 de 750ste aflevering uit van deze dagelijkse reeks rond overspel, ziekte, vetes, jaloezie en tedere momenten. Scenarioschrijver Schellekens legt uit hoe het zover is kunnen komen.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Hoe het allemaal begon...

Jenny Verbeeck is getrouwd met Frank Bomans en heeft een dochter Bianca. Haar huwelijk loopt op de klippen als ze verneemt dat Frank een affaire heeft met Simonne. Ze trekt in bij dokter Walter De Decker, wiens huwelijk met de bazige Marianne ook is stukgelopen. Ze hebben een kortstondige relatie, toch kent Jenny nog zware tijden. Wanneer ze verneemt dat Frank een kind heeft verwekt met haar zus Rosa vertroebelt de relatie tussen de zussen. Daarenboven wordt haar dochter Bianca verkracht door haar ex-vriend Neil...

«Op zaterdag 23 december 1995 is 'Thuis' voor het eerst op antenne gegaan,» zegt Paul Schellekens, een van de vier scenarioschrijvers van de TV1-soap. «De pilootaflevering, waarin slechts acht karakters aan de kijkers werden voorgesteld, duurde vijftig minuten. 'Thuis' kende meteen een goede start.»

Het kapsalon van Rosa, de huiskamer van de familie Bomans, de dokterspraktijk van wijlen Walter en het café in Hof Ter Smissen: deze locaties vormen nog steeds de biotoop van de 'Thuis'-acteurs.

«Het feit dat hierdoor vier sociale klassen van de maatschappij aan bod komen, maakt van 'Thuis' zo'n succes. Het vertrek van Rik Andries, ofte dokter Walter, was bijgevolg een klein drama voor ons. Walter speelde een centrale rol. Hij had een band gecreëerd met de kijkers. Maar Andries was op pensioenleeftijd gekomen, het werd hem allemaal te zwaar.» En dus schreef Paul Schellekens huisarts Walter volgend doktersbriefje voor: ga met je ex-vrouw Marianna naar zee, krijg een hartaanval en sterf.

Tijd van komen en gaan...

Andere acteurs die hun rol na een tijdje voor bekeken hielden zijn o.a. Mark Tijsmans (crapuul Bennie), Koen De Bouw (manegehouder Lou), Gert Lahousse (Bianca's stalker Neil), Axel Daeseleire (Peggy's liefje Robbe) en Donald Madder (dokterszoon Tom).

«Er zijn heel wat jonge, pas afgestudeerde jongeren die in een soap willen stappen,» weet Schellekens. «Probleem is dat die mensen na een periode andere uitdagingen willen aangaan, terug in een theaterzaal willen staan. Gelukkig is niemand onvervangbaar, al zou het vertrek van de personages Frank, Marianne, Simonne of Jenny uit 'Thuis' onze kijkcijfers geen goed doen.»

Frank Bomans, gespeeld door Pol Goossen, is ondanks zijn erbarmelijk karakter een van de meest geliefde figuren uit de serie. «Frank heeft twee kanten: enerzijds is hij de luie loodgieter, de bullebak. Anderzijds toont hij zijn warme kant, in de relatie met zijn 2-jarig zoontje, in de relatie met zijn moemoe. Hij is een charmante man.»

«Het koppel Frank/Simonne is goed in trek bij het publiek. Na vier liefdevolle jaren hebben we hen dit jaar uit elkaar gehaald. Het personage Simonne zal straks evolueren naar iemand anders. Luc heeft zijn oog op haar laten vallen. Een helse broedertwist kan niet uitblijven...»

Iemand die eveneens voortdurend in conflict ligt met anderen is Marianne, vertolkt door Leah Thys. Marianne, de rijke weduwe van dokter Walter, heeft een bloedhekel aan Rosa en is vandaag smoorverliefd op de antiekhandelaar Jean-Pierre de Ruyter (Herbert Flack). «Een verhaallijn schrijven voor Marianne is heel simpel,» aldus Schellekens. «Het personage Jenny schrijft daarentegen moeilijk omdat ze een genuanceerde, warme vrouw is. Toch moet er af en toe ook iets met haar gebeuren in 'Thuis': denk aan de borstoperatie, haar problemen met dokter Dré, waarmee ze straks gaat trouwen.»

Op naar de 1000...

Paul Schellekens belooft nog heel wat in zijn mars te hebben voor de 'Thuis'-acteurs, want schrik voor een

writers-block

heeft hij niet.

«Een schrijver groeit met de jaren. Een interessant personage kan bovendien ook nooit opgebruikt geraken. Een script schrijven is een kwestie van puzzelen. En ja, op die vijf seizoenen zijn al heel wat scènes de mist in gegaan. Maar soit. Mijn leuze is: binnen de kwantiteit ligt kwaliteit. Ik wil nog minstens 250 nieuwe afleveringen schrijven.»